Probleemgericht werken aan High Impact Crime
[6] 24 maart 2020: Messencriminaliteit

Vanochtend weer een blinkend pareltje, dit keer over het fenomeen van ´messencriminaliteit´ (knife crime). Daar is op dit moment veel over te doen, zeker in Rotterdam waar men het vermeende probleem strak wil aanpakken. In het Verenigd Koninkrijk is hier al veel langer de nodige aandacht voor. Zie bijvoorbeeld:

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/871962/Knife_and_Offensive_Weapon_Sentencing_Pub_Q4_2019.pdf

Bij dit onderwerp is er sprake van een zogenaamde ´varkenscyclus´ in het beleid. Ruim tien jaar geleden was er ook een ware golf van aandacht voor het fenomeen, zowel in het VK als in Nederland. Vaak blijkt dan dat het collectieve geheugen binnen ons ministerie en daarbuiten bijna geheel is verdwenen. We gaan weer opnieuw fris en ´nieuw´ beleid maken. Afijn, ook nu weer aandacht voor het onderwerp. Bijgesloten treffen jullie een prima ´evidence briefing´ aan van het VK College of Policing: Abigail McNeill & Levin Wheller (2019). Knife crime: Evidence briefing. Ryton-on-Dunsmore: College of Policing. https://www.college.police.uk/News/College-news/Pages/Knife_crime_briefing_April_2019.aspx

Conclusion

Knife crime perpetrators and victims are most likely to be males in late adolescence. Risk factors for serious violence and weapon carrying include adverse childhood experiences and poor educational attainment. Ethnicity has been found to have no significant effect on weapon carrying in the UK. The most successful approaches to reducing violence include well-implemented problem-solving and focused deterrence strategies, such as the US-based ‘pulling levers’, which aim to address the root causes of violence. Public health approaches, involving multiple agencies to develop a range of interventions, including prevention work for at-risk groups, as well as law enforcement activity directed at offenders, have been shown to have a positive impact.

Blijf allemaal gezond en geniet van de zon en de vogels en de bloemen. Op naar de volgende ´parel´. O ja, in deze vreemde dagen moet er ook worden gelachen. Daarom een vrolijke noot bij deze mail: Van Kooten en de Bie over het zogenaamde ´thuiswerken´, maar dan al in 1986!:

prohic_linksonder