Probleemgericht werken aan High Impact Crime
[15] 3 april 2020: Hot Spots Policing: Een onderzoeksynthese

Inleiding

Vandaag weer een nieuwe ´kennisparel´. Dit keer een mooie onderzoeksynthese naar het optreden van de politie via de strategie van zogenaamd ¨Hot Spots Policing´ (HSP). Het betreft een strategie waarbij financiële middelen en politieactiviteiten zeer gericht worden ingezet op die plaatsen waar criminaliteit zich in bijzondere mate concentreert. Dit zijn zogenaamde ¨Hot Spots´. Ter vergelijking, de Amerikaanse president Donald Trump hoor je de laatste dagen regelmatig deze term gebruiken, maar dan in relatie tot die plekken waar het COVID-19 virus zich in hoge mate concentreert. Ook in de gezondheidszorg wordt in feite dezelfde strategie gevolgd, een zeer gerichte en zware investering bij de aanpak van virussen in zwaar getroffen gebieden. De gerichte aanpak van criminaliteit in die gebieden die gekenmerkt worden door een zeer hoog criminaliteitsniveau blijkt succesvol te zijn. Deze ´hot spots´ worden ook wel criminele brandhaarden genoemd. Onlangs verscheen een onderzoeksynthese die een oordeel over de mate van effectiviteit geeft op basis van een groot aantal studies.

Bron

Anthony A. Braga, Brandon Turchan, Andrew V. Papachristos & David M. Hureau (September 2019). Hot spots policing of small geographic areas effects on crime. Campbell Systematic Reviews, vol. 15, no. 3, September, pp. 1-88. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/cl2.1046

Background

In recent years, crime scholars and practitioners have pointed to the potential benefits of focusing crime prevention efforts on crime places. A number of studies suggest that there is significant clustering of crime in small places, or “hot spots, ”that generate half of all criminal events. Researchers have argued that many crime problems can be reduced more efficiently if police officers focused their attention to these deviant places. The appeal of focusing limited resources on a small number of high‐activity crime places is straightforward. If crime can be prevented at these hot spots, then city wide crime totals could be reduced.

Objectives

To assess the effects of focused police crime prevention interventions at crime hot spots. The review also examined whether focused police actions at specific locations result in crime displacement (i.e., crime moving around the corner) or diffusion (i.e., crime reduction in surrounding areas) of crime control benefits.

Search Methods

A keyword search was performed on 15 abstract data bases. Bibliographies of past narrative and empirical reviews of literature that examined the effectiveness of police crime control programs were reviewed and forward searches for works that cited seminal hot spots policing studies were performed. Bibliographies of past completed Campbell systematic reviews of police crime prevention efforts were reviewed and hand searches of leading journals in the field were completed. Experts in the field were consulted and relevant citations were obtained.

Selection Criteria

To be eligible for this review, interventions used to control crime hot spots were limited to police‐led prevention efforts. Suitable police‐led crime prevention efforts included traditional tactics such as directed patrol and heightened levels of traffic enforcement as well as alternative strategies such as aggressive disorder enforcement and problem‐oriented policing. Studies that used randomized controlled experimental or quasi experimental designs were selected. The units of analysis were limited to crime hot spots or high‐activity crime “places” rather than larger areas such as neighborhoods. The control group in each study received routine levels of traditional police crime prevention tactics.

Data Collection and Analysis

Sixty‐five studies containing 78 tests of hot spots policing interventions were identified and full narratives of these studies were reported. Twenty‐seven of the selected studies used randomized experimental  designs and 38 used quasi experimental designs. A formal meta‐analysis was conducted to determine the crime prevention effects in the eligible studies. Random effects models were used to calculate mean effect sizes.

Results

Sixty‐two of 78 tests of hot spots policing interventions reported noteworthy crime and disorder reductions. The meta‐analysis of key reported outcome measures revealed a small statistically significant mean effect size favoring the effects of hotspots policing in reducing crime outcomes at treatment places relative to control places. The effect was smaller for randomized designs but still statistically significant and positive. When displacement and diffusion effects were measured, a diffusion of crime prevention benefits was associated with hot spots policing.

Authors Conclusions

The extant evaluation research suggests that hot spots policing is an effective crime prevention strategy. The research also suggests that focusing police efforts on high‐activity crime places does not inevitably lead to crime displacement rather, crime control benefits may diffuse into the areas immediately surrounding the targeted locations.

Afsluitend

Het is duidelijk, deze onderzoeksynthese laat zien dat de door de politie gehanteerde strategie van ¨Hot Spots Policing´ effectief blijkt te zijn. Nu zal het de regelmatige ontvangers van deze ´kennisparels´ zijn opgevallen dat deze veelal in het Engels beschikbaar zijn en grotendeels gaan over interventies en maatregelen die buiten Nederland zijn geëvalueerd. Dat klopt, de meeste van deze onderzoeksyntheses worden buiten Nederland gepubliceerd. Dat komt simpelweg vanwege het feit dat in Nederland op het terrein van criminaliteit en rechtshandhaving weinig effectevaluaties plaats vinden. Toch zijn de resultaten van deze buitenlandse studies deels toepasbaar in Nederland. Het gaat dan vooral om onderliggende mechanismen die ten grondslag liggen aan de effectieve of ineffectieve maatregel.

Ten slotte, voor de liefhebber, het boek van de bij de politie-eenheid Den Haag werkzame Peter Versteegh is zeer aan te bevelen: The Best of Three Worlds: Effectiever politiewerk door een probleemgerichte aanpak van hot crimes, hot spots, hot shots en hot groups. https://www.politieacademie.nl/kennisenonderzoek/kennis/mediatheek/PDF/78206.pdf

Tot de volgende parel maar weer, en blijf onder de omstandigheden vrolijk en vooral gezond.

prohic_linksonder