Probleemgericht werken aan High Impact Crime
[71] 6 juli 2020: The relationship between drug price and purity and population level harm: A rapid evidence review

Inleiding en context

Maandagmorgen 6 juli 2020, en alweer een nieuwe ´kennisparel´. Een eerdere parel die ik verstuurde ging over de dynamiek op georganiseerde drugsmarkten: Een onderzoeksynthese, ´kennisparel nummer 24 (nog op te vragen bij mij). De onderzoeksynthese die ik vandaag bijsluit heeft ook met die dynamiek te maken, namelijk prijselasticiteit en zuiverheid van verschillende harddrugs. Er wordt specifiek ingegaan op gezondheidsaspecten en de relatie met prijsvariatie en zuiverheid van verschillende soorten harddrugs bij de gebruikers daarvan. Variatie in prijs van harddrugs en de zuiverheid daarvan zegt ook iets over de mate van de effectiviteit van de opsporing / handhaving / en effectiviteit van het gevoerde drugsbeleid.

Zo zijn er grote verschillen binnen bijvoorbeeld de 27 Europese Lidstaten voor wat betreft de straathandelsprijs en groothandelsprijs van harddrugs. Zo kost bijvoorbeeld een gram cocaïne eind 2017 in Nederland op straat gemiddeld 49 € terwijl die prijs in bijvoorbeeld Denemarken en Duitsland 71 € en in Griekenland en Zweden respectievelijk 85 en 95 € bedraagt: https://www.emcdda.europa.eu/data/stats2019/ppp Kortom, er zijn grote prijsverschillen waarneembaar tussen consumentenprijzen voor harddrugs. Maar dat geldt ook voor cannabis en synthetische drugs.

Zoals al eerder vermeld, de onderzoeksynthese van vandaag gaat vooral over de gezondheidsaspecten in relatie tot prijzen en zuiverheid van verschillende soorten harddrugs. Op basis van 36 internationale studies wordt een uitspraak gedaan over deze relatie.

Bron

Hughes, Catlin, Shann Hulme & Alison Ritter (June 2020). The relationship between drug price and purity and population level harm: A rapid evidence review. Trends & Issues in Crime and Criminal Justice, no. 598, July, pp. 1-26. https://www.aic.gov.au/publications/tandi/tandi598

Samenvatting

In illicit drug markets, the price and purity of drugs change frequently. While it is well known that purity-adjusted price affects drug use, impacts on other outcomes are less clear. This rapid review examines the relationship between price, purity and seven population level measures of drug-related harm (ambulance call-outs, ED presentations, hospital admissions, treatment admissions,

fatal and non-fatal overdoses, property crime, and violent crime) and any differences across three drug types. The studies were conducted in: 1 from Canada and 16 from the

United States), with a further 42 percent from Australasia (all from Australia) and 11 percent from Europe (including the United Kingdom, Netherlands, Austria and Turkey). With a few exceptions, it found an inverse relationship between purity-adjusted price and drug-related harm, with higher purity-adjusted price associated with less drug-related harm, and lower purity-adjusted price associated with increased harm. This shows the value of price and purity data for predicting drug market impacts and the importance of improving price and purity data collection and analyses, particularly in Australia.

Afsluitend

Duidelijk is dat dergelijke analyses van groot belang zijn voor het te voeren drugbeleid in verschillende landen. Verschillen in prijzen en zuiverheid van harddrugs verklaren in belangrijke mate de waargenomen verschillen in gezondheidsaspecten van gebruik van harddrugs tussen bijvoorbeeld de verschillende Europese Lidstaten. Maar niet alleen de gezondheidsaspecten, maar ook de mate van effectiviteit van opsporing, preventie en het gevoerde drugsbeleid in die Lidstaten. Belangrijk dus om hier gedegen kennis van te nemen, onder meer via de bijgesloten ´Kennisparel´ van vandaag. 

prohic_linksonder