Probleemgericht werken aan High Impact Crime
[186] 19 maart 2021: The organisational structure, social networks and criminal activities of outlaw motorcycle gangs: Literature review

Inleiding en context

Het is alweer de laatste werkdag van deze week, vrijdag 19 maart 2021. Het weekeinde staat klaar voor de deur, maak er allemaal wat moois van. De ´kennisparel´ van vandaag gaat over een bekend thema: de zogenaamde Outlaw Motorcycle Gangs (OMG´s). Daar is in Nederland de afgelopen jaren veel over te doen geweest. Maar hoe ziet de rol van deze OMG´s eruit in relatie tot georganiseerde misdaad? Hoe zien de criminele structuren er uit? Welke organisatiegraad is waarneembaar? Een welke aanpak en beleidsvormen zijn het meest effectief om deze OMG´s aan te pakken? De oplettende ontvanger van de ´kennisparels´ en hopelijk ook lezer zal misschien denken, hé daar heb ik toch eerder een pareltje over ontvangen? Dat is juist, dat was deze: https://prohic.nl/2020/06/08/8-juni-2020-outlaw-motorcycle-clubs-and-organized-crime/ Ik vind dat bijgesloten overzicht echter nieuwe relevante inzichten biedt voor wat betreft de hierboven opgesomde vragen. Plus, de aanpak van het fenomeen in Nederland is nog steeds een hot topic, daarom nogmaals een ´kennisparel´ met nieuwe kennis over dat fenomeen. 

Bron

Bright, David & Simone Deegan (March 2021). The organisational structure, social networks and criminal activities of outlaw motorcycle gangs: Literature review. Canberra: Australian Institute of Criminology, 16 pp. https://www.aic.gov.au/publications/tandi/tandi621

Samenvatting

Outlaw motorcycle gangs (OMCGs) are often reported to be disproportionately involved in crime, especially crime that is considered ‘organised’ such as drug trafficking. OMCGs are increasingly a focus for law enforcement intervention and academic research. Debate continues regarding the organisational structure of such groups and the relationship between their organisational structure and the extent and types of criminal activities they undertake. This paper reports on a systematic review of existing literature to address the following question: what are the network and organisational structures that underpin the criminal activity of OMCGs? The study highlights the use of a network perspective to study the organisational structures of OMCGs. Outlaw motorcycle gangs (OMCGs) are often reported to be disproportionately involved in crime. Debate continues about the relationship between the organisational structure of these groups and the extent and types of criminal activities undertaken by group members. A systematic review of the existing literature was conducted to examine the organisational structures that underpin the criminal activity of OMCGs. The available empirical research, though scant, supports the notion that, at least in some clubs or chapters, the structure of OMCGs facilitates criminal activities by individuals or small cliques, sometimes in collaboration with non-members.

The results of this review indicate that some OMCG members have criminal histories. Where OMCG members engage in crime, especially crime that can be considered organised, it appears that they tend to operate in small, loose networks that may include other OMCG members but also individuals who are not members. There appears to be some overlap between offending networks and the formal hierarchical structure of OMCG chapters, though the extent of this overlap is poorly understood at present. The overlap is captured in the concept of ‘gang embeddedness’, which refers to ‘individual immersion within an enduring deviant network.

Informal associational structures and networks within OMCGS may be employed by some members to facilitate criminal conduct, including organised criminal activities. In other words, loosely connected networks may facilitate crime and ensure those who engage in crime are protected by other members from detection and apprehension. This suggests that criminal justice interventions are best targeted at these loose, informal networks rather than the formal organisational hierarchy of OMCGS.

Afsluitend

OMG´s (ook wel 1%MC’s genoemd) zijn in de regel verdeeld in ‘chapters’: regionale afdelingen. Daarnaast hebben veel van dergelijke clubs ‘supportclubs’ of ‘front patch’-clubs. Leden van de officiële MC’s (motorclubs met driedelige back-patch) heten full color member. Bij deze clubs wordt men eerst hangaround en na een proeftijd van circa 5 tot 8 maanden prospect (aspirant-lid). Pas na minimaal een jaar prospect te zijn geweest kan men full member (volwaardig lid) worden.

Zoals uit bijgesloten review blijkt houden sommige leden van outlaw motorclubs zich dus bezig met criminele activiteiten en georganiseerde misdaad. Ondanks hun connectie met motorfietsen en de “één procent” -subcultuur, beschouwen wetshandhavingsinstanties dergelijke personen en motorclubs als uniek onder criminele groepen omdat ze websites en bedrijven onderhouden, zichzelf identificeren door middel van patches en tatoeages, eigen regels opstellen, gehoorzamen aan bestaande statuten, handelsmerken van hun clubnamen en logo’s laten registreren als beschermd merk en publiciteitscampagnes houden om hun publieke imago te verbeteren. OMG´s vormen dus een bijzondere subcultuur binnen de georganiseerde misdaad. Daarom vergt het ook een bijzondere aanpak vanuit het ministerie van Justitie. Bijgesloten review biedt elementen hoe deze aanpak vorm te geven. Voor de huidige aanpak van de aanpak van outlaw OMG´s in Nederland wordt verwezen naar de brief van 1 februari jl. aan de Tweede Kamer: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35079-D.html Voor recent onderzoek in Nederland het volgende overzicht:

Blokland, Arjan, and Jeanot David (2016). “Outlawbikers voor de rechter: Een analyse van rechterlijke uitspraken in de periode 1999–2015.” Tijdschrift voor Criminologie 58(3):42–64. https://www.researchgate.net/publication/311623918_Outlawbikers_voor_de_rechter_een_analyse_van_rechterlijke_uitspraken_in_de_periode_1999-2015

Blokland, Arjan, Melvin Soudijn, and Eric Teng (2014). “’We zijn geen padvinders’ Een verkennend onderzoek naar de criminele carrières van leden van 1 percent-motorclubs.” Tijdschrift voor Criminologie 56(3):1–28. https://www.researchgate.net/publication/284361917_%27We_zijn_geen_padvinders%27

Blokland, Arjan, Wouter Van der Leest, and Melvin Soudijn (2018). Profielen van Nederlandse outlawbikers en Nederlandse outlawbikerclubs. Apeldoorn: Politie & Wetenschap. https://www.researchgate.net/publication/321913640_Profielen_van_Nederlandse_outlawbikers_en_Nederlandse_outlawbikerclubs

prohic_linksonder