Probleemgericht werken aan High Impact Crime
[202] 21 april 2021: Policing in pandemics: A systematic review and best practices for police response to COVID-19

Inleiding en context

Het is alweer woensdag 21 april 2021. Het is inmiddels wat ´kennisparels´ geleden sinds ik een vrolijk muziekje heb toegevoegd aan zo´n pareltje. Vandaag om te beginnen een vrolijke hiphop klassieker: https://www.youtube.com/watch?v=XhzpxjuwZy0 Naar mijn mening één van de grootste hiphop songs ooit gemaakt. En dat nog wel door een Amerikaanse hiphopgroep van Ierse komaf. Spring nog maar wat heen en weer, dat is ook nog goed voor de gezondheid.

Mooi, genoeg van de muziek, nu naar de ´kennisparel´ van vandaag. Dit keer een systematische review van zogenaamde ´beste of goede praktijken´ van politiezorg gericht op de COVID-19 pandemie. Op basis van eerdere pandemieën waar het politieapparaat mee is geconfronteerd is een aantal van 72 studies beoordeeld op een adequate politiezorg om de handhaving, het contact met het publiek, de samenwerking met andere partijen en bescherming van het eigen personeel zo effectief mogelijk vorm te geven. Ik zou zeggen zeer relevant in deze roerige tijden van politiezorg in Nederland waar het de COVID-19 pandemie betreft. Dus nu snel naar de bijgesloten review, wat kunnen we daar van leren?  

Bron

Laufs, Julian & Zoha Waseem (December 2020). Policing in pandemics: A systematic review and best practices for police response to COVID-19.  International Journal of Disaster Risk Reduction, vol. 51, December 2020, pp. 1-17. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212420920313145?via%3Dihub

Samenvatting

The COVID-19 pandemic has created a range of unforeseen and unprecedented challenges for police departments worldwide. In light of these challenges, the goal of this review is to understand the potential short- and long-term effects of disasters and public health emergencies on policing organisations and officers. A total of 72 studies were eligible for inclusion, based on their focus on policing and police work during and in the aftermath of natural disasters and public health emergencies. Through an extensive review, we compile and analyse the most common issues and best practices identified in the literature, and discuss ‘what works’ in the context of policing such emergencies. The literature reveals four categories of issues predominantly raised in this context, namely police-community relations, the mental health and wellbeing of officers, intra-organisational challenges, as well as inter-agency collaboration and cooperation. Based on our review and analysis, we offer a list of recommendations relevant for policing the current COVID-19 outbreak. The findings of this review have immediate implications for policing during COVID-19 but also cover long-term effects, providing valuable recommendations for after the crises has passed.

There are multiple internal and external challenges that the post-pandemic world will create for police departments worldwide, not least because of changes in crime patterns and the socio-economic fallouts of lockdowns. Police departments will need to strategize and plan for these changes, especially when resources need to be diverted to specific departments (e.g. cybercrime and domestic abuse, crimes that have seen a surge during lockdowns). Furthermore, as lockdowns ease, police departments may find it difficult to enforce social distancing measures and public health restrictions (such as the mandatory wearing of facemasks in certain areas), potentially resulting in a lack of compliance and conflict between citizens and police officers. This conflict may also be witnessed in instances of public disorder caused due to economic and financial crises. Our findings and recommendations may thus help strengthen the evidence base upon which policing organisations can construct future strategies and policies.

we would like to mention the inadequacies in the current academic debate and the opportunities that our review creates for further research. As discussed in the introduction, we sought to provide an evidence base for further research on policing and pandemics (especially COVID-19). Rather than undertaking a standard literature review, we highlighted concrete practical considerations and best practices and provided recommendations for police response to COVID-19. Nevertheless, throughout this paper, we also identified a number of shortcomings in the literature and potential starting points for further research, most of which pertain to COVID-19 and the long-term impact it may have on policing and police-community-relations. We hope this paper facilitates further research and academic inquiry.

Afsluitend

Een prima bijgesloten overzicht lijkt mij. Op basis van de analyse kan een aantal aanbevelingen worden gegeven voor een goede politiezorg over hoe om te gaan tijdens en na de COVID-19 pandemie. Het betreft de volgende opsomming:

Aanbevelingen voor een goede politiezorg tijdens en na de COVID-19 pandemie:

  • Aanpassen aan de veranderende verwachtingen en eisen van inwoners en klanten op verschillende kritieke punten van een COVID-19-uitbraak in relatie tot verschillende stijlen van politiewerk tijdens en na lockdowns;
  • Ontwerp adequate communicatie- en sociale mediastrategieën om online communicatie efficiënt te gebruiken om met getroffen inwoners te communiceren en om naleving en handhaving van volksgezondheidsbeperkingen te waarborgen;
  • Adequate voorlichting, informatie en bewustmaking over COVID-19, zodat politiemedewerkers zich niet inlaten met discriminerende of gemilitariseerde praktijken tegen de getroffen inwoners en gemeenschappen;
  • Geestelijke gezondheidsondersteuning voor getraumatiseerde politiemedewerkers;
  • Institutionaliseer het opleidingsbeleid van vóór de crisis om de vaardigheden en competenties te ontwikkelen die nodig zijn bij politiemedewerkers om geestelijke gezondheidsproblemen te voorkomen;
  • Stimuleer en maak adequate rapportages van psychische klachten mogelijk en faciliteer de communicatie tussen eerstehulpverleners, collega’s en leidinggevenden door ondersteunende organisatorische praktijken;
  • Passende interventies en handelingsperspectieven bieden, zoals adviesdiensten aan functionarissen en personeel die te maken hebben met COVID-19;
  • Alloceer voldoende middelen om bij politiemedewerkers en hun families tijdens en na COVID-19 de angsten en zorgen van politiemedewerkers weg te nemen;
  • Raadpleeg experts (zowel in de praktijk als wetenschap) en maak plannen hoe om te gaan met nieuwe toekomstige pandemie-golven.
prohic_linksonder