Probleemgericht werken aan High Impact Crime
[232] 30 juni 2021: Dimensions and measures of cyber dating violence in adolescents: A systematic review

Inleiding en context

Goede morgen allemaal, het is vandaag 30 juni 2021. Vandaag een dag werken op kantoor van het ministerie van Justitie & Veiligheid in Den Haag. Samen met een jonge collega wat eerste resultaten doornemen van een literatuurstudie naar de faciliterende rol van ´vastgoed´ binnen de logistiek van georganiseerde misdaad. Maar eerst nog een ´kennisparel´ de deur uit. Dit keer naar zogenaamd ´cyberdatinggeweld´ (cyber dating violence) onder jongeren en de wijze waarop hier de omvang en ernst van wordt gemeten. De term ‘cyberdatinggeweld’ verwijst naar een nieuwe vorm van interpersoonlijk geweld in romantische relaties die tot stand is gebracht via nieuwe technologieën. Ondanks een groot aantal instrumenten die is ontwikkeld om dit fenomeen te meten, zijn er de afgelopen jaren geen systematische reviews die specifiek op de adolescente populatie gerichte metingen vergelijken. De resultaten van bijgesloten ´kennisparel´ benadrukken de noodzaak om gestandaardiseerde instrumenten te ontwikkelen om het fenomeen in al zijn complexiteit te meten en te duiden. Meten is namelijk weten.

Bron

Rodríguez-deArriba, María-Luisa, AnnaLaura Nocentini, Ersilia Menesini & Virginia Sanchez-Jimenez (June 2021). Dimensions and measures of cyber dating violence in adolescents: A systematic review. Aggression and Violent Behavior, vol. 58, June, pp. 1-10.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1359178921000677

Samenvatting

The term ‘cyber dating violence’ refers to a new form of interpersonal violence in romantic relationships brought about via new technologies. In recent years, despite a large number of instruments developed to measure this phenomenon by the scientific community, there are no systematic reviews that specifically compare measures focused on the adolescent population. The current study aimed to conduct a systematic review on measures and definitions of cyber dating violence in adolescence: in particular, we examined the dimensions identified, the characteristics of the population, and the psychometric properties of those measures developed between 2010 and early 2019. The results yielded up to 26 different measures, revealing an apparent lack of inter-measure coherence. Although the observed theoretical dimensions differ among studies, cyber dating violence comes across as a multidimensional construct, encompassing behaviors driven by sexual and nonsexual content, and with control/monitoring reported as the most frequently assessed dimension. However, analyses focused on measure validation remain scarce. The results highlight essential information when it comes to an understanding of cyber dating violence and the need to develop and evaluate instruments for measuring this phenomenon in all its complexity.

To conclude, this systematic review has attempted to gather known information about the available instruments used to measure adolescent cyber dating violence. Besides, it provides a summary of the dimensions identified to date, discussing them according to the population type, to instrument implementation, and their psychometric properties, thus serving as a reference when other scholars will develop new cyber dating violence measures. According to the measures, cyber dating violence could be considered a multidimensional construct with sexual and nonsexual behaviors grouped into different dimensions. This analysis contributes to the understanding of cyber dating violence as an extension of face-to-face dating violence, allowing the expression and refining of new behaviors like control/monitoring, cyber sexual violence, or public aggression.

Afsluitend

Misbruik van cyberdating wordt gedefinieerd als misbruik, bedreigingen of intimidatie die digitaal worden gepleegd binnen een romantische relatie via technologie of andere vormen van nieuwe media zoals sociale netwerksites, sms-berichten of e-mails. Gewelddadige relaties kunnen vaak complex zijn en er zijn veel soorten misbruik die kunnen voorkomen in een cyberdatingrelatie: verbaal, emotioneel, fysiek en seksueel. Adolescenten in een datingrelatie kunnen op elk moment van de dag communiceren met behulp van informatie- en communicatietechnologieën. Ondanks de bijbehorende potentiële voordelen kan deze beschikbaarheid van middelen om hun partner te bereiken ook mogelijke conflictueuze uitwisselingen verergeren, waaronder datinggeweld door middel van technologie. Er zitten dus rouwrandjes aan de enorme ontwikkeling van nieuwe informatie- en communicatietechnologieën.

prohic_linksonder