Probleemgericht werken aan High Impact Crime
[241] 16 juli 2021: Addressing the dissemination of terrorist content online

Inleiding en context

Beste mensen, het is vandaag vrijdag 16 juli 2021. Dit keer een ‘’snelle kennisparel’’ in jullie mailbox. Een korte inleiding en een korte uitleiding van mijn kant, waarom? Ik ga een week doorbrengen in het mooie Winterswijk. Heerlijk fietsen, wandelen, dagdromen en slow cooking. Dus volgende week geen ‘’kennisparels’’ in jullie mailbaox. Vandaag een ‘’kennisparel’’ over de verspreiding van terroristische inhoud als één van de meest voorkomende en gevaarlijkste vormen van misbruik van onlinediensten op het gebied van interne veiligheid. In lijn met de Europese veiligheidsagenda van 2015 en rekening houdend met de impact van deze propaganda op de radicalisering, rekrutering en opleiding van terroristen, heeft de Europese Commissie een vrijwillig systeem gelanceerd voor de online bestrijding van terrorisme, op basis van richtlijnen en aanbevelingen. Hoe staat het erop dit moment voor? Wat zijn de Europese ontwikkelingen en wat zijn op dit moment de meest controversiële kwesties? Bijgesloten ‘’kennisparel’’ geeft het antwoord op deze vragen.

Bron

Luyten, Katrien (July 2021). Addressing the dissemination of terrorist content online. Brussels: European Parliamentary Research Service, 12 pp.https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2020/649326/EPRS_BRI(2020)649326_EN.pdf

Samenvatting

Dissemination of terrorist content is one of the most widespread and most dangerous forms of misuse of online services in the field of internal security. In line with the 2015 European agenda on security, and taking into account the impact of this propaganda on the radicalisation, recruitment and training of terrorists, the European Commission launched a voluntary system for tackling terrorism online, based on guidelines and recommendations. However, given the limitations of self-regulation, in September 2018 the Commission proposed a regulation on preventing the dissemination of terrorist content online through the removal of such content within one hour of being posted. While the Council rapidly reached a position on the proposal, the European Parliament adopted its first-reading position in April 2019. Following the European elections, and the appointment of a new rapporteur, interinstitutional trilogue negotiations on the proposal began in autumn 2019. The trilogue meetings were delayed several times, because of the coronavirus pandemic among other reasons. After a new series of terrorist attacks hit Europe in autumn 2020, Parliament and Council reached political agreement on 10 December 2020. The most contentious issues related to the cross-border effect of withdrawal orders and to the use of automated filters to detect terrorist content online. After the Council adopted the text on 16 March 2021, Parliament adopted it in plenary on 28 April. The Regulation entered into force on 6 June and will apply as of 7 June 2022. Third edition of a briefing originally drafted by François Théron. The ‘EU Legislation in Progress’ briefings are updated at key stages throughout the legislative procedure.

Afsluitend

Ik merkte al eerder op dat ik het kort zal houden. De vakantie begint voor mij en ik ben maandag 26 juli weer terug op kantoor. Dan treffen jullie weer een nieuwe ‘kennisparel’’ aan. Ik wens iedereen fijne dagen toe en we treffen elkaar over een dikke week weer aan in de mailbox.Terrorist Content Online Regulation Archives - Page 3 of 5 - European  Digital Rights (EDRi)

prohic_linksonder