Probleemgericht werken aan High Impact Crime
[308] 10 december 2021: From harm to hope: A 10-year drugs plan to cut crime and save lives

Inleiding en context

Goede morgen allemaal op deze vrijdag 10 december 2021. Ik heb vandaag een vrije dag opgenomen, klussen, boodschappen, achterstallige administratie en aan het eind van de middag een biertje om het weekeinde in te luiden. Gelukkig heb ik gisteren de kerstboom al voorzien van glazen ornamenten. Maar toch nog maar een ´kennispareltje´ versturen omdat het naar mijn mening een belangrijk, uit het Verenigd Koninkrijk, strategisch overheidsdocument over drugsbeleid voor de komende tien jaar betreft. De inhoud (zie onderstaande samenvatting) zou zo maar grotendeels betrekking op Nederland kunnen hebben. En om het weekeinde in te gaan een toepasselijke song bij het onderwerp van vandaag: https://www.youtube.com/watch?v=5xVp1mauGnU

Bijgesloten ´kennisparel´ beschrijft de volgde onderwerpen en de daaraan gekoppelde concrete initiatieven. Het terugdringen van drugsgebruik, verbeterde hulpverlening aan drugverslaafden, de gefocuste wijkaanpak, het terugdringen van de georganiseerde misdaad in de drugsindustrie, het in beslag nemen van drugsgelden, het terugdringen van rekrutering van jeugd en jong volwassenen door georganiseerde misdaad, het terugdringen van het voortzetten van georganiseerde misdaadactiviteiten in de gevangenis, het terugdringen van druggerelateerde criminaliteit en geweld en een centrale rol daarin van lokale overheden. Tja, een mooi voorbeeld voor onze beleidsmakers op het terrein van drugs en georganiseerde misdaad. Maar natuurlijk ook voor degenen die het werk doen in de praktijk. Gratis ik jullie mailboxen om van te leren.  

Bron

Her Majesty´s Government (December 2021). From harm to hope: A 10-year drugs plan to cut crime and save lives. London: Stationary Office, 68 pp. https://www.gov.uk/government/publications/from-harm-to-hope-a-10-year-drugs-plan-to-cut-crime-and-save-lives

Samenvatting

The 10-year UK Government plan to combat illegal drugs sets out how we are doing more than ever to cut off the supply of drugs by criminal gangs and give people with a drug addiction a route to a productive and drug-free life. Underpinned by record investment of over £3 billion in the next three years, we will reduce drug-related crime, death, harm and overall drug use. National and local partners will focus on delivering three strategic priorities.

  • Break drug supply chains – Home Office and Ministry of Justice Within a decade the UK will be a significantly harder place for organised crime groups (OCGs) to operate. We will step up our response to the supply of the most harmful drugs, attacking all stages of the supply chain, reducing the associated violence and exploitation, and protecting prisons from being academies of crime.
  • Deliver a world-class treatment and recovery system – Department of Health and Social Care, Ministry of Justice, Department for Levelling Up, Housing and Communities, and Department for Work and Pensions. Within a decade, we will deliver a world-class treatment and recovery system in England. An additional £780 million over three years will be committed to begin to take this forward, implementing Dame Carol Black’s key recommendations. We will treat addiction as a chronic health condition, breaking down stigma, saving lives, and substantially breaking the cycle of crime that addiction can drive.
  • Achieve a generational shift in demand for drugs – Home Office, Department for Education, Department of Health and Social Care, Ministry of Justice, Departmental for Culture, Media and Sport, Department for Levelling Up Housing and Communities. We will take bold steps to change attitudes in society around the perceived acceptability of illegal drug use.

By the end of 2024/25 we expect this whole-of-government mission to have: • prevented nearly 1,000 deaths, reversing the upward trend in drug deaths for the first time in a decade • delivered a phased expansion of treatment capacity with at least 54,500 new high-quality treatment places – an increase of 20% – including: • 21,000 new places for opiate and crack users, delivering 53% of opiate and crack users in treatment • at least 7,500 more treatment places for people who are either rough sleeping or at immediate risk of rough sleeping – a 33% increase on the current numbers • a treatment place for every offender with an addiction • contributed to the prevention of three-quarters of a million crimes including 140,000 neighbourhood crimes through the increases in drug treatment • closed over 2,000 more county lines through our relentless and robust action to break the model and bring down the gangs running these illegal lines • delivered 6,400 major and moderate disruptions – a 20% increase – against activities of organised criminals, including arresting influential suppliers, targeting their finances and dismantling supply chains • significantly increase our denial of criminal assets, taking cash, crypto-currency and other assets from the hands of criminals involved in drug trafficking and supply. Over the course of the 10-year strategy, we will reverse the rising trend in drug use, with an ambition to reduce overall use towards a historic 30-year low. This will support the government’s levelling up mission with people living longer, healthier lives in safe and productive neighbourhoods.

Addressing the complex relationship between drugs, crime, health outcomes and deprivation means we will make a substantial contribution to the government’s defining mission of levelling up. In some areas people experience greater harm because of where they live: the impact of higher levels of drug addiction and drug-related crime disproportionately blight their neighbourhoods. We will level up our response to drugs through increasing our support, targeting first those neighbourhoods which suffer the most, and ensuring we reach every local authority over the next three years. To help us do this, we will take learning from our flagship Project ADDER, with a sharp focus on delivery for citizens. Project ADDER (Addiction, Diversion, Disruption, Enforcement and Recovery) is a comprehensive approach to tackling drug misuse and offending, bringing together local agencies, police, councils and health services in some of the areas most affected by drug misuse. This programme tackles drugs misuse through coordinated action combining targeted and tougher policing with enhanced treatment and recovery services.

Local partners working together on our long-term ambitions will be key to the strategy’s success, and we will develop a new set of local and national outcomes frameworks to measure progress against our key strategic aims through which government and public services can he held to account at both national and local levels.

Afsluitend

De chronische en diepgewortelde aard van drugsgebruik, drugshandel en de rol van georganiseerde misdaad in de drugsindustrie in Nederland en over de hele wereld betekent dat er een lange termijnaanpak gevolgd moet worden om erin te slagen dit om te buigen. Bijgesloten tienjarenplan is een op feiten gebaseerde en moderne benadering om de vraag naar en het aanbod van drugs aan te pakken. Dit is essentieel om te voorkomen dat problemen opnieuw de kop opsteken of verergeren. In het komende decennium zal ook in Nederland het tij tegen drugscriminaliteit teruggebracht moeten worden, de schade die drugs aan individuen en de samenleving toebrengt verminderen en de daarmee gepaarde georganiseerde misdaad een halt worden toegeroepen. Daar zijn uiteraard financiële middelen voor nodig aan extra investeringen in de komende jaren. Dit vergt deels nationale en lokale systeemhervormingen en een reeks ambitieuze resultaten en doelen waaraan de centrale overheid en lokale partners zich moeten verbinden. En natuurlijke speelt hier ook een op evidentie gebaseerd drugsbeleid een sterke en belangrijke rol.

Tot zover maar weer, blijf gezond, optimistisch en wees vooral aardig voor elkaar. Alleen zo gaan we echt solidair met elkaar om. Tot de volgende ´kennisparel´ die over een paar dagen in jullie mailbox valt.

prohic_linksonder