Probleemgericht werken aan High Impact Crime
[358] 8 maart 2022: Intellectual Property Crime Threat Assessment 2022

Inleiding en context

Ik wens jullie allemaal een hele fijne dinsdag 8 maart 2022 toe. En hopelijk zal de situatie in de Oekraïne snel ten goede veranderen, Sam Cooke geeft in ieder geval het goede voorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=wEBlaMOmKV4 Uiteraard ook vandaag weer een nieuwe ´kennisparel´ in jullie respectievelijke mailboxen. Vandaag een ´kennisparel´ over de meest recente omvangschatting van misbruik van intellectuele eigendom binnen de Europese Unie. Uit de laatste Intellectual Property Crime Threat Assessment, die Europol en het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO) gezamenlijk hebben opgesteld blijkt dat de distributie van namaakgoederen (piraterij) tijdens de COVID-19-pandemie in omvang is toegenomen.

De gezondheidscrisis die ontstaan is als gevolg van de COVID-19 pandemie heeft nieuwe kansen gecreëerd voor de handel in nagemaakte en illegale producten en criminele ondernemers hebben hun bedrijfsmodellen aangepast aan de nieuwe wereldwijde vraag. Het rapport, dat is gebaseerd op EU-brede gegevens en operationele informatie van Europol, bevestigt dat namaakgoederen en piraterij een ernstige bedreiging blijven vormen voor de gezondheid, de veiligheid van consumenten en voor de Europese economie. Volgens de laatste gegevens van de OESO en EUIPO bedroeg de invoer van nagemaakte en door piraterij verkregen goederen in 2019 119 miljard EUR, wat neerkomt op 5,8 % van alle goederen die de EU binnenkomen. Dat is vanuit de financiële schade toch wel te omschrijven als een fors illegaal probleem.

Bron

Europol / EUIPO (March 2022). Intellectual Property Crime Threat Assessment 2022. The Hague: Europol / European Union Intellectual Property Office, 51 pp. https://www.europol.europa.eu/cms/sites/default/files/documents/Report.%20Intellectual%20property%20crime%20threat%20assessment%202022.pdf

Samenvatting

The report, based on EU-wide data and Europol’s operational information, confirms that counterfeiting and piracy continue to pose a serious threat to the health and safety of consumers, as well as to the European economy. Imports of counterfeit and pirated goods reached EUR 119 billion in 2019, representing 5.8 % of all goods entering the EU, according to the latest data from OECD and EUIPO. In addition to the categories of counterfeited clothes and luxury products seized, there is a growing trade in fake products which have the potential to damage human health, such as counterfeit medicines, food and beverages, cosmetics and toys. Counterfeit pharmaceutical products, ranging from a variety of medicines to personal protective equipment or face masks, have been increasingly identified in  recent years. Distribution has shifted almost entirely from physical to online markets, raising public health concerns. These illicit products largely continue to originate from outside the EU, but they may also be produced in illegal laboratories within the EU, which are difficult to detect and can be set up with relatively few resources.

The production of illicit food products, and especially drinks, has become more professional and sophisticated, with some counterfeiters covering the whole supply and distribution chain. Violations of protected geographical indications continue to be widely reported too. The report also shows some key trends in various product sectors primarily targeted by counterfeiters. Clothes, accessories and luxury goods remain among the most popular product categories for counterfeit goods, sold both online and in physical marketplaces. They are one of the top categories of the approximatively 66 million counterfeit items seized by authorities in the EU in 2020.

The threat assessment highlights that the distribution of counterfeit products mostly relies on digital platforms, a trend which has been reinforced by the pandemic and widespread online consumption. Counterfeit goods are offered on online marketplaces, via live-streaming, videos and advertising on social media platforms, and instant messaging services, usually targeting customers with misleading discounts or low-price branded products. Counterfeiting is a highly lucrative activity for the criminal networks involved, which reap large profits while running relatively few risks. IP crime has been included as one of the EU’s priorities in the fight against serious and organised crime from 2022 to 2025 as part of the European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats (EMPACT).

The assessment underlines that, although the majority of counterfeits in the EU market are produced outside Europe, mainly in China and other parts in Asia, domestic manufacturing within the EU is an increasing trend. The increasing importation of counterfeit packaging materials and semi-finished products into the EU clearly points to the presence of illegal manufacturing facilities in the EU. Criminal networks based in Europe involved in IP crime carry out the distribution of imported counterfeits and, in some cases, operate modern production facilities that assemble semi-finished products.

Mobile phones, their accessories and components are also among the top categories of fake goods seized, and are sold in great numbers during sales events such as Black Friday and Cyber Monday. Counterfeiters have recently been exploiting the global supply shortage in semiconductor chips. In the case of perfumes and cosmetics, the illicit production relates to everyday goods, such as shampoo, toothpaste, or detergents. The trade in illicit pesticides remains a low-risk, high-profit activity, sustained by a high demand and low sanctions for the offenders. The COVID-19 pandemic also led to an increased offer of illicit digital content, which is often linked to other cybercriminal activities. Piracy is now mostly a digital crime, and websites illegally distributing audio-visual content are hosted on servers across Europe, Asia and the Middle East.

Afsluitend

Het belang dat binnen de internationale economie wordt gehecht aan menselijk kapitaal en intellectuele eigendom is de laatste jaren sterk in belang toegenomen. De producenten die het meest getroffen worden zijn de software-, muziek-, film-, mode-, sportkleding-, parfum-, en farmaceutische industrie. Namaakgoederen en piraterij brengen een reeks illegale activiteiten met zich mee, meestal met betrekking tot geregistreerde handelsmerken, patenten, copyright en ontwerpen. Het blijkt op basis van de geschatte omvang en illegale verdiensten dat er sprake is van een zee lucratieve criminele industrie met een betrekkelijke lage pakkans voor de  illegale ondernemers. Bovendien zijn de straffen voor het produceren van namaakgoederen aanzienlijk lager dan bij veel andere criminele activiteiten, zoals drugshandel of migrantensmokkel.

In tegenstelling tot criminelen die zich schuldig maken aan andere soorten criminele activiteiten, kunnen degenen die intellectuele eigendomsmisdrijven plegen niet gemakkelijk worden gecategoriseerd. Vervalsers, softwarepiraten en dieven van handelsgeheimen zijn net zo verschillend als het intellectuele eigendom dat ze namaken, stelen en verkopen. Over het algemeen hebben softwarepiraten een bijzondere interesse in computers en bij uitbreiding het internet. Veel vervalsers komen uit het buitenland, zoals Zuid-Korea, Vietnam of Rusland. Ze zijn vaak georganiseerd in wat losse netwerken van importeurs en distributeurs die connecties in China, Zuidoost-Azië of Latijns-Amerika gebruiken om hun namaak- en namaakproducten goedkoop te laten maken door zwaar onderbetaalde arbeiders. Er is ook sterk bewijs dat georganiseerde criminele groepen zich richten op intellectuele eigendomscriminaliteit vanwege de omvangrijke illegale winsten. Kortom: alle zeilen bij om dit criminaliteitsfenomeen aan te pakken. Het ondergeschoven kindje bij de aanpak van winstgevende misdaad.

prohic_linksonder