Inleiding en context

Goede morgen beste mensen het is vandaag donderdag 12 januari 2023. Ik hoop dat jullie allemaal gewend zijn aan het verse jaar en dat de eventuele goede voornemens niet bij goede voornemens zijn gebleven. Ik leer het maar niet af dus begin toch maar weer met een ´gouwe ouwe´: https://www.youtube.com/watch?v=HSWisXwv_sI Geweldig. Maar nu naar de ´kennisparel´ van vandaag, die betreft een prima systematisch overzicht naar de effectiviteit van interventies en maatregelen om financiële fraude te voorkomen of te beheersen. Op basis van een synthese waarin 159 studies zijn betrokken wordt hier een oordeel over gegeven.

Naarmate het bewustzijn internationaal is gegroeid van de schade die wordt veroorzaakt door financiële fraude zijn de inspanningen om fraude te voorkomen en te beheersen toegenomen. Ondanks dit groeiende bewustzijn is de bestaande kennis over maatregelen tegen financiële fraude enigszins verspreid over meerdere (academische en niet-academische) gegevensbronnen. De beschikbare bronnen bevatten uiteenlopende bijdragen in termen van onderzoeksopzet en interventies en maatregelen.

Tot op heden zijn ze nog niet systematisch beoordeeld of gesynthetiseerd en blijkt een overzicht van het beschikbare bewijsmateriaal en/of de onderzoeklacunes op dit gebied te ontbreken. Het doel van bijgesloten ´kennisparel´ is een overzicht te presenteren van de bestaande literatuur over de preventie en bestrijding van financiële fraude. Gestart wordt met een korte conceptualisering van de belangrijkste intervnties die worden beoordeeld gevolgd door het gedeelte over methoden waarin de specifieke gekozen methode en het conceptuele model van de systematische analyse wordt besproken.

Bron

Gotelaere, Sofie & Letizia Paoli (November 2022). Prevention and Control of Financial Fraud: A Scoping Review. European Journal on Criminal Policy and Research, 22 November, pp. 1-22. https://link.springer.com/article/10.1007/s10610-022-09532-8

Summary

As awareness has grown internationally of the harms caused by financial fraud, there has been a concomitant increase in efforts to prevent and control it. Despite this growing awareness, the literature addressing measures against financial fraud has not yet been systematically reviewed or synthesised. On the basis of a scoping literature review, this study provides a structured overview of the literature on prevention and control measures targeting financial fraud (n = 159).

We classify these measures on the basis of four functions specified by Maesschalck and Bertók (2009): “determining and defining,” “guiding,” “monitoring,” and “enforcing.” Looking at a period of just over 20 years, we see that a growing number of studies have been published on this topic, with most focusing on “monitoring” (k = 98) and the least on “enforcing” (k = 37). With 11.3% and 12.0% of the studies respectively, both criminology and Europe are less represented in the literature than expected. Most studies are cross-sectional, many are methodologically weak, and they all provide only limited information on the effectiveness or the costs of the anti-fraud measures. The literature is thus not up to the challenge of facing what has become one of the most frequent and threatening crimes worldwide. In the conclusion, we sketch an agenda for future research to help address this gap.

Afsluitend

Kortom, er is veel kennis beschikbaar over preventieve fraudemaatregelen, maar om zowel inhoudelijke als methodologische redenen is deze beschikbare kennis niet adequaat genoeg om betrouwbare evidentie te leveren over hoe fraude het best kan worden voorkomen en beheerst. Met andere woorden, er is nog steeds een aanzienlijke kennislacune over wat werkt en wat niet werkt bij de aanpak van financiële fraude.

Toekomstig onderzoek moet zich met name richten op die maatregelen die tot nu toe weinig aandacht hebben gekregen. Het gaat er niet alleen om de reikwijdte van het onderzoek te verbreden maar ook om de methodologische verfijning ervan te verbeteren. Om te identificeren ‘wat werkt’ pleiten de auteurs voor (quasi-)experimenteel onderzoek naar specifieke maatregelen. Om volledig te begrijpen “waarom het werkt, voor wie en onder welke omstandigheden” zijn ook pre- en post- onderzoeken nodig in real-life contexten die kwalitatieve gegevens bevatten en kennis opleveren om de gelijktijdige implementatie van verschillende maatregelen om fraude en de schade ervan te verminderen.

Ook op het terrein van de aanpak van financiële fraude blijkt dat er nauwelijks uitspraken gedaan kunnen worden over ´wat werkt´. Dat geldt trouwens ook voor een groot aantal andere criminaliteitsfenomenen zoals bij de aanpak van georganiseerde misdaad en organisatiecriminaliteit waaronder corruptie. Werk aan de winkel voor beleidsmensen, onderzoekers en praktijkmensen.