Inleiding en context

Beste ´kennisconsumenten´, het is vandaag maandag 24 april 2023. Alweer een verse nieuwe werkweek, maar er zijn ook veel collega´s die een weekje vrij hebben genomen. Geniet ervan. Ik begin weer met een opbeurend liedje: https://www.youtube.com/watch?v=Eab_beh07HU Het onderwerp van de ´kennisparel´ van vanochtend is minder opbeurend: hate crime / haatmisdrijven. Er wordt een overzicht gepresenteerd van de achtergronden, trends, bedreigingen en kansen voor effectieve interventies. Eerder verzond ik al deze ´kennisparels´ waarin aspecten van het fenomeen haatmisdrijven aan de orde komen: 116;145;213;404 en 457, allemaal gratis te downloaden vanaf: https://prohic.nl/de-parels-van-jaap-de-waard/

Haatmisdrijven zijn een extreme vorm van vooroordelen, die in omvang toenemen binnen de huidige context van sociale en politieke veranderingen en spanningen. In de publieke en politieke discussie worden leden van onbekende of minderheidsgroepen in feite als minderwaardig weggezet. Daders van haatmisdrijven hebben vaak het gevoel dat hun levensonderhoud of manier van leven wordt bedreigd door demografische veranderingen. Daders worden vaak niet zozeer gemotiveerd door haat, maar eerder door angst, onwetendheid of woede.

Slachtofferschap van haatmisdrijven is inmiddels een serieus maatschappelijk probleem geworden. De wijdverspreide onenigheid die heeft groepen van elkaar verwijderd, democratische instellingen ondermijnd en verscheurd de structuur van onze samenleving. Nationaal en internationaal blijft het fenomeen groeien ondanks de steeds duidelijker wordende behoefte aan collectieve kracht tegenkracht om ongelijkheden in de wereld tegen te gaan.

Aandacht voor slachtofferschap van haatmisdrijven is niet langer alleen een zaak van strafrechtprofessionals, het is de verantwoordelijkheid van de samenleving als geheel om het wantrouwen en negatieve groepspositionering tegen te gaan. Dit vereist de inzet van sterke (politieke) leiders en instellingen om zinvolle veranderingen te bevorderen. Tegelijkertijd moet dit ook niet omslaan in een extreem ´nieuwe netheid´ waarbij een op feiten gebaseerde discussie niet uit de weg moet worden gegaan.

Bron

Farrell, Amy & Sarah Lockwood (January 2023). Addressing Hate Crime in the 21st Century: Trends, Threats, and Opportunities for Intervention. Annual Review of Criminology, vol. 6, pp. 107-130. https://www.annualreviews.org/doi/pdf/10.1146/annurev-criminol-030920-091908

Summary

Hate crimes, often referred to as bias-motivated crimes, have garnered greater public attention and concern as political rhetoric in the United States and internationally has promoted the exclusion of people based on their group identity. This review examines what we know about the trends in hate crime behaviour and the legal responses to this problem across four main domains. First, we describe the legal framework and recent attempts to expand hate crime protections beyond historically disenfranchised groups. Second, we examine recent trends and patterns of hate crime victimization. Third, we review what is known about those who perpetrate hate crimes and those who experience hate crime victimization. Finally, we examine the efficacy of efforts to respond to and prevent hate crimes. This review examines a wide range of bias-motivated harms and suggests how future research and policy can be more inclusive of victimization extending beyond traditionally understood hate crimes.

Afsluitend

Mensen die het slachtoffer worden van gewelddadige haatmisdrijven hebben meer kans op psychische nood dan slachtoffers van andere geweldsmisdrijven. Specifiek: slachtoffers van misdrijven door vooringenomenheid gemotiveerd geweld hebben meer kans op posttraumatische stress, bezorgdheid over de eigen veiligheid, depressie, angst en woede dan slachtoffers van geweldsmisdrijven die niet worden ingegeven door vooringenomenheid. Haatmisdrijven zijn een extreme vorm van vooroordelen, die in omvang toenemen binnen de huidige context van sociale en politieke veranderingen.

In de publieke en politieke discussie worden leden van onbekende of minderheidsgroepen in feite als minderwaardig weggezet. Daders van haatmisdrijven hebben vaak het gevoel dat hun levensonderhoud of manier van leven wordt bedreigd door demografische veranderingen. Daders worden vaak niet zozeer gemotiveerd door haat, maar eerder door angst, onwetendheid of woede. Psychologisch onderzoek heeft aangetoond dat vooroordelen, stereotypering en discriminatie nadelige effecten kunnen hebben op zowel de slachtoffers als de daders zelf. Alle zeilen bij dus om de omvang en ernst van dit fenomeen te voorkomen.

Onze cyberspace in het bijzonder biedt vrijheid van communicatie en meningsuitingen en dat is een grote verworvenheid. Er bestaan echter ook de nodige rouwrandjes. De huidige sociale media worden veelvuldig misbruikt om gewelddadige berichten, opmerkingen en hatelijke uitlatingen te verspreiden. Dit staat in de vakliteratuur bekend als het online aanzetten tot haat, gedefinieerd als elke communicatie die een persoon of een groep in diskrediet brengt op basis van kenmerken zoals ras, huidskleur, etniciteit, geslacht, seksuele geaardheid, nationaliteit, religie of politieke overtuiging. Gezien het massale karakter van het gebruik van Internet en andere sociale media is het de verwachting dat dit misbruik nog zal toenemen in de komende jaren. Alle zeilen bij dus om via preventie, voorlichting, op feiten gebaseerde discussies, strafrechtelijke vervolging en berechting dit fenomeen te reduceren.