Inleiding

Goede morgen beste ´kennisparelontvangers´, het is vandaag vrijdag 14 juni 2024. Ik begin met een liedje om de zon die maar niet wil schijnen op te roepen dat wel te gaan doen: https://www.youtube.com/watch?v=3yueibLzHSQ en https://www.youtube.com/watch?v=yj5WvpkYHz0 Prachtige opnamen van The Doors. Maar nu naar de ´kennisparel´ van vandaag en dat is een beste. Verleden week verscheen tijdens mijn vakantie het Landelijk kwaliteitskader: Effectieve jeugdinterventies voor preventie van jeugdcriminaliteit, ´wat werkt laten werken´.

De opdracht was: ontwikkel een kwaliteitskader dat door gemeenten en andere betrokken preventieprofessionals praktisch en landelijk te hanteren is. Dit helpt gemeenten bij het maken van keuzes voor de inzet van interventies om zo hun preventieve aanpak van jeugdcriminaliteit vorm te kunnen geven. Het kwaliteitskader dient benut te worden voor het (vooraf en achteraf) toetsen van initiatieven om te komen tot een selectie van (in potentie) effectieve interventies om (herhaling van) delinquentie te voorkomen en het uitselecteren van interventies die niet werken of zelfs schade kunnen toebrengen. Daarnaast geeft het kader (op basis van wetenschappelijke kennis) inzicht in de manier waarop interventies onderdeel (kunnen) zijn van een (programmatische) aanpak, die waar mogelijk domein overstijgend en gebieds-/wijkgericht is en een levensloopbenadering hanteert.

Het kwaliteitskader is in feite een vertaling van een boekenkast vol met kennis over wat werkt, wat veelbelovend is en wat niet werkt bij de aanpak van jeugdcriminaliteit. Ik heb daar de afgelopen vier jaar meer dan 100 ´kennisparels´ over gepubliceerd die hier netjes chronologische zijn terug te vinden: https://www.researchgate.net/publication/375775160_Jeugdcriminaliteit_kennisparels_2020-2024_Een_overzicht_van_een_op_evidentie_gebaseerde_aanpak Maar nu is er dus een samenvattende ´kennisparel´ beschikbaar die al deze kennis netjes op een rij heeft gezet, maak er vooral gebruik van.

Bron

Stams, Geert Jan & Jan Hendriks (juni 2024). Landelijk kwaliteitskader: Effectieve jeugdinterventies voor preventie van jeugdcriminaliteit, ´wat werkt laten werken´. Den Haag: Ministerie van Justitie & Veiligheid, 78 pp. https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2024/06/05/tk-bijlage-landelijk-kwaliteitskader

Summary

An extensive literature review was carried out to develop a quality framework. Its main findings are described in the first three chapters of this report. Chapter 1 provides an overview of general elements related to interventions to prevent or reduce juvenile delinquency. Chapter 2 details the risk and protective factors that influence determining the intensity and content of an intervention.

Chapter 3 describes various forms of interventions and their effects as they emerge from the scientific empirical literature from the perspective of the main criminogenic risk domains that form the starting points for the interventions to be implemented. The focus is on what interventions are performed in these risk domains to prevent juvenile delinquency. Chapter 4 summarises the findings from the previous chapters and formulates conclusions and recommendations.

Afsluitend

In 1974 verscheen de beroemde overzichtsstudie van Martinson over de effectiviteit van justitiële interventies om delinquentie te voorkomen, waaruit de conclusie werd getrokken dat ‘niets werkt’. Dit was direct het startsein voor de ‘wat werkt’ beweging in onderzoek en beleid; de inspiratiebron van dit onderzoeksrapport. Nu, precies 50 jaar later, is er voldoende wetenschappelijke kennis beschikbaar om te kunnen stellen dat we veel weten over ‘wat werkt’, maar ook ‘wat niet werkt’.

Hoewel er nog veel onderzoek nodig is om de effectiviteit van interventies (verder) te verbeteren of nieuwe interventies te ontwikkelen en de effectiviteit ervan te evalueren, kunnen we de reeds bestaande kennis benutten om jeugdcriminaliteit te voorkomen door een overheidsbeleid van evidence-based preventie van jeugdcriminaliteit vorm te geven. Het huidige beleidsrapport beoogt hier een constructieve bijdrage aan te leveren door de eerste aanzet te geven tot richtlijnen voor de effectieve preventie van jeugddelinquentie in Nederland door gemeentes, met het motto: ‘wat werkt laten werken’.

Ten slotte het gaat goed met de ontwikkeling van jeugdcriminaliteit in Nederland: er is al jarenlang sprake van een significante daling. Dat wordt nog wel een vergeten in de politieke en maatschappelijke discussie over het fenomeen. Echter, we kunnen niet anders concluderen dan dat het met de jeugdcriminaliteit in Nederland goed gaat, bekijk deze PowerPoint presentatie van mijn hand maar eens: https://www.researchgate.net/publication/314371520_PowerPoint_presentatie_Jeugdcriminaliteit_in_Nederland_de_stand-van-zaken_in_2024 Wat mij betreft een reden om de vlag uit te steken, maar binnen het ministerie van Justitie & Veiligheid doen we dat systematisch niet en dat is wonderbaarlijk te noemen.

Tot zover maar weer, blijf gezond, optimistisch en wees vooral aardig voor elkaar. Alleen zo gaan we echt solidair met elkaar om. Tot de volgende ´kennisparel´ die valt in de regel op maandag, dinsdag en donderdag in jullie mailbox.