Inleiding en context

´It is easy to lie with statistics, but it is easier to lie without them (Frederic Mosteller)´. Goede morgen allemaal op deze donderdag 18 augustus 2022. Ik begin met een vrolijk lied: https://www.youtube.com/watch?v=ZbZSe6N_BXs Daar moet iedereen toch echt vrolijk van worden. Maar nu naar de bijgesloten ´kennisparel´ van vandaag. Dat is er ééntje van mijn eigen hand. Het betreft een PowerPoint presentatie over ´Het beeld van de criminaliteit in Nederland anno 2022: Trends, achtergronden en verklaringen´.

Conclusie daaruit: het gaat goed  met de ontwikkelingen op de Nederlandse ‘’klassieke criminaliteitsmarkt’’ / offline criminaliteit. Er is sprake van een voortgaande daling bij vermogenscriminaliteit (autodiefstal, woninginbraak, autokraak, winkeldiefstal, straatroof en zakkenrollerij) en geweldscriminaliteit (mishandeling, seksueel geweld, verkrachting, moord en doodslag). Een zelfde ontwikkeling is zichtbaar op basis van zogenaamde slachtofferenquêtes waarin een steekproef van de bevolking aangeeft of ze het afgelopen jaar slachtoffer zijn geweest van criminaliteit. Wanneer we kijken naar de ontwikkeling van zogenaamde ´online criminaliteit´, individueel slachtofferschap van cybercriminaliteit dan zien we een stijging over de afgelopen jaren. Die stijging is echter minder omvangrijk dan de waargenomen daling van ´offline criminaliteit´. In de bijgesloten presentatie zijn al die trendgegevens mooi terug te vinden. Ik hoop dat weer een beetje vrolijk maakt, het is allemaal niet zo vreselijk gesteld met ´de criminaliteit´ in Nederland.

Bron

Waard, Jaap de (augustus 2022). Het beeld van de criminaliteit in Nederland anno 2022: Trends, achtergronden en verklaringen. Den Haag: Ministerie van Justitie & Veiligheid, 16 pp.

https://www.researchgate.net/publication/342803309_Het_beeld_van_de_criminaliteit_in_Nederland_anno_2022_Trends_achtergronden_en_verklaringen

Summary

Many criminologists are intrigued by the causes of crime. They want to identify these in various ways. It seems as if criminologists are mainly oriented toward explanatory models for the emergence of crime: why do people commit a crime, what drives them and what keeps them away? But what they struggle with is offering explanations for the apparent drop in crime. Why has it dropped so spectacularly in recent years? There has been a significant drop in crime in the Netherlands since 2002. The total number of registered crimes in 2021 is more than 46% lower than in 2002. In 15 years, the total number of victims will have dropped by 59 per cent. This decrease is seen in property crime (car theft, house burglary, shoplifting, street robbery and pickpocketing) and violent crime (assault, sexual violence, rape, murder and manslaughter). A striking feature is a sharp decline in the number of adult and juvenile suspects in the Netherlands between 2006 and 2021, by almost 50 and 70 per cent. The decrease in crime is seen in large part of the industrialised world. There are similarities in the size and background of the drop in crime between different countries. De presentatie gaat onder meer ook in op de verklaringen die ten grondslag liggen aan de geobserveerde daling in de criminaliteit, een aantal jaren geleden maakte ik daar deze analyse over: https://www.researchgate.net/publication/316968064_Criminology’s_Dirty_Little_Secret_Hoe_de_daling_van_de_criminaliteit_bijna_geheel_voorbijging_aan_de_Nederlandse_criminologie

Afsluitend

Bij deze positieve ontwikkeling is een ‘’winstwaarschuwing’’ op zijn plaats: op basis van de dalende criminaliteitscijfers kunnen geen betrouwbare uitspraken worden gedaan over hoe de criminaliteitsmarkt zich in de komende jaren zal ontwikkelen. Er is sprake van een zogenaamde dynamische en niet van een statische criminaliteitsmarkt. De cijfers van de door de politie geregistreerde criminaliteit en die uit slachtofferenquêtes heeft een aantal beperkingen waarmee rekening gehouden moet worden:

445-KennisParelOntwikkelingCriminaliteit.18082022Downloaden