Search
Probleemgericht werken aan High Impact Crime
[486] 2 november 2022: The effects of reward systems in prison: A systematic review

Inleiding en context

Beste mensen, ik voel mij vandaag prima, het is namelijk mijn 63e verjaardag op deze woensdag 2 november 2022. Ik trakteer mij daarom eerst op een prachtig lied: https://www.youtube.com/watch?v=wRMrAQuccEo Inderdaad, wat een prachtige wereld ondanks de gekte die er ook heerst. Maar goed nu naar de ´kennisparel´ van vandaag. Dat is er één van medewerkers van de afdeling criminologie van de Universiteit van Leiden. Het betreft een systematisch overzicht van de effecten van zogenaamde beloningssystemen die in de gevangenis worden gehanteerd bij het vertonen van goed of positief gedrag.

Beloningssystemen worden vaak gebruikt in gevangenissen over de hele wereld om het gedrag en de houding van gedetineerden te beïnvloeden. Beloningssystemen in de gevangenis passen de techniek toe van het verstrekken van beloningen afhankelijk van het vertonen van ‘goed’ gedrag en het verwijderen van beloningen na wangedrag. Dat is niet nieuw maar is al een eeuwenoude manier van werken. Dergelijke beloningssystemen kunnen een aantrekkelijk managementinstrument zijn om naleving te stimuleren ten behoeve van de orde en veiligheid in de gevangenis. Er wordt aangenomen dat het belonen van individuen met bijvoorbeeld extra mogelijkheden voor bezoek of recreatie hen motiveert om zich goed te gedragen. Bovendien stuurt het de boodschap dat middelen alleen worden uitgegeven aan personen die het hebben verdiend. Deze kijk op de behandeling van gedetineerden past in de huidige trend van responsabilisering. Deze neoliberale werkwijze verwijst naar het overhevelen van verantwoordelijkheden voor rehabilitatie en hervorming van de overheid naar gedetineerden zelf. Wat zijn de effecten van dergelijke beloningssystemen? Voor wie werken ze? Onder welke omstandigheden werken ze? Allemaal vragen die in bijgesloten ´kennisparel´ worden beantwoord voor zover de beschikbare evidentie daaromtrent dat toelaat.

Bron

Elbers, Jan Maarten, Esther F.J.C. van Ginneken, Paul Nieuwbeerta, Miranda Boone & Hanneke Palmen (December 2022). The effects of reward systems in prison: A systematic review. International Journal of Law, Crime and Justice, vol. 71, December, pp. 1-14.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756061622000349?via%3Dihub

Samenvatting

Using rewards to influence behavior and attitudes of incarcerated individuals is historical, widespread, and becoming increasingly popular. Surprisingly, little is known on the effectiveness of reward systems in prison (RSPs). This paper aims to address this gap. Method. A systematic review on RSPs was conducted, twenty one studies met the inclusion criteria. Results. Overall, findings on RSP effectiveness were mixed. Three study types were identified. Type-1 studies indicated that experimental RSPs using tokens yield positive short-term behavioral effects in individuals cognitively functioning below average. Type-2 studies indicated that non-experimental RSPs are most successful when targeting high-risk participants and include cognitive program elements. Type-3 (qualitative) studies highlight three potential moderators: a pain of self-government, perceived legitimacy, and using family contact as a reward. Discussion. As overall study quality is below average, findings should be interpreted with caution. Results were partially congruent with prior research. Main outcomes:

  • Dated studies report positive effects of the use of rewards in prison on behavior.
  • Recent studies report mixed effects on the use of rewards in prison on behavior.
  • Contemporary reward systems in prison are effective for high-risk participants.
  • Contemporary reward systems in prison are effective when targeting cognitive change.
  • Implementation factors can mediate system effectiveness, such as perceived legitimacy.

As this review highlighted that good quality studies on this topic are scarce, it goes without saying that any future research should try to expose causal relations through the adoption of experimental designs.

Afsluitend

Bijgesloten ´kennisparel´ is betrekkelijk uniek omdat voor het eerst een systematisch overzicht wordt gepresenteerd naar de effectiviteit van beloningssystemen die in gevangenissen worden gebruikt om het gedrag en houding van gedetineerden te beïnvloeden. Daarmee is bruikbare kennis beschikbaar gekomen voor beleidsmakers in het strafrechtelijk penitentiair systeem en professionals die in gevangenissen werken. Hiermee wordt kennis aangeboden waarmee beleidsbeslissingen op het gebied van detentiebeleid en professionals werkzaam binnen gevangenissen worden geholpen om beloningssystemen effectief te implementeren en te gebruiken. Opnieuw kennis om van te leren.

prohic_linksonder