Inleiding en context

´The good thing about evil people is, you can always trust them to do something well, evil. Goede morgen beste ´kennisparelontvangers´, het is vandaag dinsdag 18 april 2023. Ik begin met een ´muziekparel´: https://www.youtube.com/watch?v=d7Sktqhz6GI&list=PLTYibwdxbb3UnzzITkjtsKcvNAIg_JO2b Vandaag als bijgesloten ´kennisparel´ de eerste resultaten van een consortium van onderzoekers, beleidsmakers en praktijkpartners dat met steun vanuit de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) het EPIC-project opgezet: Explaining, Preventing, and Intervening in organized Crime involvement. Het doel van dit onderzoek is het effectief verminderen van de betrokkenheid van jongeren bij de georganiseerde criminaliteit: https://nscr.nl/epic/

Eerder verstuurde ik al ´kennisparel´ 357 over dit onderwerp: https://prohic.nl/2022/03/07/357-7-maart-2022-do-or-dont-kennissynthese-ingroeimechanismen-en-rekruteringsprocessen-van-jongeren-in-de-georganiseerde-criminaliteit/ Bijgesloten ´kennisparel´ van vandaag kan gezien worden als een aanvulling op deze studie. In 2019 luidt de minister van Justitie en Veiligheid de noodklok over de georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Hierbij richt hij zich specifiek op jongeren: ‘kwetsbare jongeren worden de drugscriminaliteit in gezogen, en in sommige wijken ontstaat een parallelle samenleving waarin meedoen aan deze criminaliteit normaal lijkt’. Ook in het daaruit voorvloeiende Breed offensief tegen georganiseerde ondermijnende criminaliteit (BOTOC) komen jongeren uitgebreid aan bod: ‘met name kinderen, jongeren en jongvolwassenen in sociaaleconomisch zwakkere wijken komen gemakkelijk in de georganiseerde criminaliteit terecht.

Onder de verleiding van snel en veel geld trekken deze kwetsbare jongeren de verkeerde kant op. Om te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit terecht komen of hier verder in afglijden hebben de ministers voor Rechtsbescherming en van Justitie en Veiligheid besloten om een preventieve aanpak in te zetten, bekend als het programma Preventie met Gezag. De geïnteresseerde lezer verwijs ik naar een aantal eerder verzonden synthesestudies over het onderwerp: ´kennisparels´ nummers 10;79;169 en 342 allemaal gratis te downloaden vanaf: https://prohic.nl/de-parels-van-jaap-de-waard/ OK, dat was weer heel wat informatie, nu naar de ´kennisparel´ van vandaag.

Bron

Adamse, I., Q. Nguyen, E. Boertien, S. van Deuren, V. Eichelsheim & A. Blokland (maart 2023). EPIC: Explaining, Preventing, and Intervening in organized Crime involvement: Resultaten systematische literatuurreviews. Amsterdam: Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving, 14 pp.https://nscr.nl/app/uploads/2023/04/EPIC_Eindrapport_NWO_060423.pdf

Summary

Er is sprake van groeiende bewustwording en toenemende zorg over de met name jonge aanwas in de georganiseerde criminaliteit. De zorgen dat jongeren steeds vroeger betrokken raken bij georganiseerde criminaliteit hebben ertoe geleid dat in verschillende Nederlandse gemeenten interventies zijn opgestart om ingroei en doorgroei van jongeren in de georganiseerde criminaliteit te verminderen en te voorkomen. Een consortium van onderzoekers, beleidsmakers en praktijkpartners heeft met steun vanuit de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) het EPIC-project opgezet: Explaining, Preventing, and Intervening in organized Crime involvement. Het doel van dit onderzoek is het effectief verminderen van de betrokkenheid van jongeren bij de georganiseerde criminaliteit.

De basis van het onderzoek wordt gevormd door twee systematische reviews van bestaande wetenschappelijke studies. De eerste systematische review richt zich zowel op de risicofactoren die de kans op ingroeien in georganiseerde criminaliteitsgroepen vergroten als op de beschermende factoren die die kans juist verkleinen. Hierbij is op grond van de literatuur onderscheid gemaakt in vier verschillende typen ingroeimechanismen: actieve rekrutering door georganiseerde criminaliteitsgroepen, zelfselectie door individuen, ingroeien in lidmaatschap van een georganiseerde criminaliteitsgroep (via sociale structuren) en het opzetten van een eigen georganiseerde criminaliteitsgroep.

Het doel van de tweede systematische review is inzicht te verkrijgen in het huidige aanbod van interventies die de betrokkenheid van jongeren bij georganiseerde criminaliteit en georganiseerde criminaliteitsgroepen verminderen. Hierbij wordt specifiek gekeken naar de effectiviteit en werkbare elementen van de bestaande interventies. Door een systematische vergelijking van bestaand onderzoek kan inzicht worden verkregen in de mate waarin bestaande interventies aangrijpen op de belangrijkste risico- en beschermende factoren en welke risico- en beschermende factoren in de huidige interventies onderbelicht blijven. Alhoewel het zwaartepunt van de reviews ligt bij de betrokkenheid van jongeren in de georganiseerde criminaliteit, zijn de literatuurzoekopdrachten niet beperkt tot alleen jongeren.

De beschikbare literatuur over risico- en beschermingsfactoren en interventies gericht op de betrokkenheid van volwassenen bij georganiseerde criminaliteit zou ook relevant kunnen zijn voor het perspectief op jongeren. In het codeerschema van de systematische reviews zijn daarom specifieke leeftijdscategorieën opgenomen om een onderscheid te maken tussen verschillende leeftijdsgroepen (kinderen, jongeren en volwassenen).

Afsluitend

Met het oog op het ontwikkelen van interventies en het doorbreken van een criminele carrière in de georganiseerde criminaliteit is het van belang dat bestaande en toekomstige initiatieven zich richten op die risico en beschermende factoren waarvan bekend is dat ze gerelateerd zijn aan ingroei en doorgroei in georganiseerde criminaliteitsgroepen. Bijgesloten ´kennisparel´ laat zien dat verschillende factoren de kans op toetreding tot georganiseerde criminaliteitsgroepen verhogen. Om te voorkomen dat jongeren in de georganiseerde criminaliteit terecht komen of hier verder in doorgroeien is het van belang om in de aanpak onder andere aandacht te besteden aan de rol van familie- en vriendschapsbanden, de verblijfplaats van jongeren en het al of niet hebben van (bepaald) werk.

Het onderzoek laat daarmee zien dat in de aanpak van aanwas van jongeren in georganiseerde criminaliteit multidisciplinaire interventies gericht op verschillende levensgebieden belangrijk zijn. Voor toekomstige initiatieven is het van belang door gedegen wetenschappelijk onderzoek zicht te krijgen op wat werkt (en wat niet) om aanwas in georganiseerde criminaliteit te voorkomen, voor wie dit werkt, en onder welke omstandigheden. Ten slotte, ik maakte onlangs een update van het overzicht ´georganiseerde misdaadkennisparels´, ik verzond er inmiddels 104 en die zijn te downloaden vanaf deze link: https://www.researchgate.net/publication/360773928_Georganiseerde_Misdaad_Kennisparels_2020-2023_Een_overzicht_van_op_evidentie_gebaseerde_inzichten_rond_georganiseerde_misdaad

Tot zover maar weer, blijf gezond, optimistisch en wees vooral aardig voor elkaar. Alleen zo gaan we echt solidair met elkaar om. Tot de volgende ´kennisparel´ die valt in de regel op maandag, dinsdag en donderdag in jullie mailbox.