Inleiding en context
Goede morgen allemaal op deze dinsdag 14 februari 2023. De maand februari is weer doormidden op deze dag, het voorjaar komt steeds dichter bij, bijna weer tijd om te surfen: https://www.youtube.com/watch?v=KrPDLxmfWPM Maar nu naar de ´kennisparel´ van vandaag. Onlangs heeft het Engelse ministerie van Binnenlandse Zaken nieuwe normen gepubliceerd voor interventies gericht op plegers van huiselijk geweld. Bijgesloten ´kennisparel´ geeft een overzicht van die normen. Die normen zijn bedoeld om een consistente benadering te bevorderen bij het bepalen van de kwaliteit van interventies voor daders, met name op het gebied van bescherming en veiligheid van slachtoffers en nabestaanden. Er zijn zeven standaarden ontwikkeld en elk van de zeven standaarden is gekoppeld aan praktijkrichtlijnen. Het betreft dus in feite een goede praktijken overzicht van interventies gericht op daders van huiselijk geweld. Naar mijn mening een mooi voorbeeld van dadergerichte preventie voor de aanpak van huiselijk geweld in Nederland. Om van te leren.
Bron
Westmarland, Nicole & Liz Kelly (January 2023). Standards for Domestic Abuse Perpetrator Interventions: Overarching principles and practice guidelines for commissioning and delivering interventions for perpetrators of domestic abuse. London: Home Office, 57 pp. https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1127284/Domestic_Abuse_Perpetrator_Standards.pdf
Samenvatting
The standards cover four main types of intervention:
The researchers acknowledge that the evidence base on interventions is weak in many areas. They started by conducting a rapid evidence review to capture academic literature and then reviewed other sets of standards from around the world. This was supplemented by practice-based evidence through a series of 16 roundtables attended by 297 practitioners and policy makers. A small number of victim-survivors (8) and perpetrators who had accessed interventions (7) were also consulted.
The seven standards are:
Afsluitend
Een prima overzicht waarmee de praktijk voor interventies van plegers van huiselijk geweld goed geholpen is. Op basis van gedegen literatuuronderzoek en op de praktijk gebaseerd bewijs zijn hiervoor zeven standaarden ontwikkeld. Een mooi voorbeeld van zogenaamde ´translational knowledge´. Welke handvatenen handelingsperspectieven kunnen vanuit de empirische wetenschap worden geboden aan de mensen die er in de praktijk mee moeten werken. In feite een vertaalslag van onderzoek naar praktijk.
Dergelijke vertalingen vanuit wetenschappelijk onderzoek naar handelingsperspectieven voor de praktijk zijn uiteraard ook voor veel andere criminaliteitsfenomenen van belang. De vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar de (praktische) praktijk is bijvoorbeeld op dit moment ook in de criminologie een trend, de zogenaamde ´translational criminology´: https://cebcp.org/tcmagazine/
Hopelijk biedt bijgesloten ´kennisparel´ dergelijke handelingsperspectieven voor degenen die interventies toepassen op plegers van huiselijk geweld. Een mooie positieve ontwikkeling waar onderzoekinstituten van kunnen leren, ook ons ´eigen´ Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum.