Search
Probleemgericht werken aan High Impact Crime
[583] 20 juli 2023: Internet Organised Crime Threat Assessment (IOCTA) 2023

Inleiding en context

Goede morgen beste mensen, het is vandaag donderdag 20 juli 2023. Ik wens jullie allemaal een fijne verlof- of werkdag. Vandaag als ´kennisparel´ het onlangs bij Europol verschenen rapport Internet Organised Crime Threat Assessment (IOCTA) 2023. Deze inmiddels negende editie van het rapport gaat dieper in op het online criminele ecosysteem en geeft een beeld van de actieve dadergroepen, hun modi operandi en de slachtoffercategorieën van de illegale praktijken op Internet. Maar eerst een bijbehorend muziekje:  https://www.youtube.com/watch?v=D8K90hX4PrE

Cybercriminaliteit is een omvangrijk fenomeen geworden gefaciliteerd door een georganiseerde illegale economie die is opgezet om daders te ondersteunen met onder meer dienstverleners, rekruteerders en financiële dienstenverleners. Dit maakt het opsporen van cybercriminaliteit steeds uitdagender voor de opsporingsorganisaties. Dit wordt vooral veroorzaakt omdat meerdere gespecialiseerde actoren vanuit alle hoeken van de wereld een rol spelen in het criminele proces. De IOCTA van Europol is gericht op het bieden van inzicht in de laatste ontwikkelingen rond cybercriminaliteit om opsporingsorganisaties uit te rusten met de kennis om effectief op te treden tegen deze vorm van criminaliteit. Dit rapport en de (te verschijnen) bijbehorende achtergrondstudies zijn gebaseerd op operationele informatie die is verstrekt aan het Europees Centrum voor cybercriminaliteit van Europol gecombineerd met inzichten van experts en open bronneninformatie.

Bron

European Union Agency for Law Enforcement Cooperation (July 2023). Internet Organised Crime Threat Assessment (IOCTA) 2023. Luxembourg: Publications Office of the European Union, 14 pp. https://www.europol.europa.eu/publication-events/main-reports/internet-organised-crime-assessment-iocta-2023

Samenvatting

Cybercrime, in its various forms, represents an increasing threat to the EU. Cyber-attacks, online child sexual exploitation, and online frauds, are highly complex crimes and manifest in diverse typologies. Offenders continue showing high levels of adaptability to new technologies and societal developments, while constantly enhancing cooperation and specialisation. Cybercrimes have a broad reach and inflict severe harm on individuals, public and private organisations, and the EU’s economy and security. Focus of the report:

•        Cybercriminal services are intertwined

•        Similar techniques for different goals

•        The central commodity is stolen data

•        Same victims, multiple offences

•        The underground communities to educate and recruit cybercriminals

•        What happens with the criminal profits?

•        Europol’s support

The current summary presents the main overarching findings concerning the different typologies of cybercrime, namely cyber-attacks, online fraud schemes and online child sexual exploitation. It will be followed by a series of spotlight publications covering each of the crime areas in-depth.

Afsluitend

Cybercriminaliteit is een belangrijk fenomeen geworden in onze gedigitaliseerde wereld en heeft onmiskenbaar een grote impact op de maatschappelijke veiligheid. In de bestrijding van ‘cybercrime’ is de politie, naast andere partijen, één van de belangrijke actoren en zij heeft in de aanpak van cybercriminaliteit in de afgelopen jaren extra geïnvesteerd. Cybercriminaliteit is een groeiend probleem voor landen, zoals de EU-lidstaten, waar de internetinfrastructuur in de meeste gevallen goed ontwikkeld is en betalingssystemen online zijn. Maar niet alleen financiële gegevens, maar ´data´ meer in het algemeen, vormen een belangrijk doelwit voor cybercriminelen. Het aantal en de frequentie van datalekken neemt toe, dat weer leidt tot meer gevallen van fraude en afpersing.

Er bestaat een enorm scala aan kansen die cybercriminelen kunnen benutten. Deze kansen omvatten onder meer: Het gebruik van botnets – netwerken van apparaten die zijn geïnfecteerd met malware zonder medeweten van hun gebruikers  om virussen te verzenden die ongeoorloofde controle op afstand over de apparaten verkrijgen. Het stelen van wachtwoorden en antivirusbescherming uitschakelen. Het creëren van “achterdeurtjes” om diefstal van geld en gegevens mogelijk te maken, of toegang op afstand tot de apparaten te creëren. Het creëren van online fora om hackexpertise uit te wisselen. Het creëren van zogenaamde ´kogelvrije hosting´ en het creëren van antivirusdiensten. Het witwassen van traditionele en virtuele valuta. Het plegen van online fraude, zoals via online betalingssystemen, kaartverkoop en social engineering. Verschillende vormen van online seksuele uitbuiting van kinderen waaronder de online verspreiding van materiaal over seksueel misbruik van kinderen en het live streamen van seksueel misbruik. Opzetten van online hosting van operaties waarbij wapens, valse paspoorten, vervalste en gekloonde creditcards en drugs worden verkocht en hackdiensten.

Kortom, de komende jaren zal het fenomeen van (georganiseerde) cybercriminaliteit vele kansen bieden aan ´de spelers´ op deze illegale markten. Het is zaak dat deze ontwikkelingen op de voet worden gevolgd, bijgesloten ´kennisparel´ is daar één van de instrumenten voor.

prohic_linksonder