Inleiding
Hallo ´kennisparelontvangers´, het is vandaag woensdag 25 september 2024. Vandaag treffen jullie een ´kennisparel´ aan van eigen hand. Het betreft een compilatie van sinds maart 2020 verzonden ´politiekennisparels´. Ik krijg vanuit de politieorganisatie regelmatig vragen over specifieke ´kennisparels´ die over op evidentie gebaseerd en geïnformeerd politiewerk gaan. Ik ben er gisteren even voor gaan zitten en heb een update gemaakt van bijgesloten compilatie van 165 verschenen ´politiekennisparels´. Het is eigenlijk een groot kookboek voor effectieve politiezorg en effectieve politie interventies. Ik hoop dat het een beetje aan de vraag voldoet. Mochten jullie suggesties of opmerkingen hebben laat het mij dan weten. En om de traditie er wat in te houden nog een mooi politielied: https://www.youtube.com/watch?v=8B4Ag3Zcx5s En daar wordt niet iedereen blij van. Ik maak het nog wat erger met deze politiesong: https://www.youtube.com/watch?v=i1TAzlmaM-Y En dat betekent niet ´Always Carry A Bible´. Maar nu naar de compilatie politiekennisparels van vandaag.
Bron
Waard, Jaap de (september 2024). Politiekennisparels 2020-2024: Een overzicht van op evidentie gebaseerd politiewerk. Den Haag: Ministerie van Justitie & Veiligheid, 165 pp. https://www.researchgate.net/publication/359236763_Politiekennisparels_2020-2022_Een_overzicht_van_op_evidentie_gebaseerd_politiewerk
Samenvatting
Per maart 2020 is een start gemaakt met het bijna dagelijks rondsturen van zogenaamde ‘kennisparels’ op het terrein van criminaliteit en rechtshandhaving. Het betreft voornamelijk synthesestudies, maar ook andere studies zoals bijvoorbeeld overheidspublicaties of kritische commentaren op beleid en praktijk. Een ´kennisparel´ bevat in de regel een samenvattend overzicht van kennis over werkzame preventieve en repressieve interventies en maatregelen. Het doel is om een systematisch overzicht te bieden van verschenen meta evaluaties en synthesestudies van bewezen (in)effectieve maatregelen en interventies. Hiermee kan een beleid gevoerd worden dat is gebaseerd op betrouwbare feiten, gedegen analyses en aansprekende concepten en inzichten uit de wetenschap en praktijk. Vaak wordt ook een samenvattende beschrijving gegeven van een aantal factoren en kenmerken die de werkzaamheid en effectiviteit van die interventies en maatregelen bepalen.
Die dagelijkse ´kennispareltjes´ worden inmiddels door bijna 2000 geïnteresseerde lezers per email ontvangen. Deze ontvangers zijn werkzaam op het brede terrein van Justitie, in het bijzonder binnen de zogenaamde strafrechtketen. Die keten bestaat uit achtereenvolgens de onderdelen Preventie, Opsporing, Vervolging, Berechting, Strafuitvoering, en Nazorg aan slachtoffers en reclassenten. De reacties bij de ontvangers zijn overwegend positief. Het blijkt dat ontvangers ook met (kritische) vragen komen. Kortom: het ´laten landen van kennis´ bij de juiste partijen en vaak op het juiste moment blijkt te werken. Er worden ook regelmatig eerder verzonden ´kennisparels´ opgevraagd. Om aan die vraag te voldoen zijn de tot nu toe verzonden ´kennisparels´ beschikbaar gesteld op website ´probleemgericht werken aan High Impact Crime´: https://prohic.nl/de-parels-van-jaap-dewaard/
De inleidende teksten en de ‘’kennisparels’’ zelf zijn daarvan eenvoudig te downloaden. Door hierop te klikken wordt toegang verkregen tot de documenten zelf. Op deze wijze kunnen de studies ‘’vanachter het (thuiswerk)bureau’’ worden opgevraagd en bekeken. Het hoofddoel is om aan te tonen dat de laatste jaren een accumulatie van kennis op het terrein van criminaliteit en rechtshandhaving heeft plaats gevonden. Vanuit de (politie)praktijk wordt regelmatig gevraagd naar eerder verschenen ´kennisparels´. Die zijn zoals hier boven vermeld vanaf deze website te downloaden: https://prohic.nl/de-parels-vanjaap- de-waard/ Om het de ontvangers binnen de politieorganisatie wat eenvoudig te maken is bijgesloten compilatie gemaakt van zogenaamde politiekennisparels. Het betreft een chronologische opsomming van de ´kennisparels´ die primair gaan over de verschillende aspecten van het politiewerk. Het gaat om in totaal 165 documenten die vanaf maart 2020 als ´kennisparel´ zijn verschenen. Voor de systematiek wordt het volgende format gehanteerd: auteurs; titel; jaar van uitgave; uitgever / tijdschrifttitel ; dieplink; samenvatting; en afsluitende opmerkingen.
Het bijgesloten overzicht is op 24 september 2024 samengesteld. In de toekomst zal er regelmatig een aanvulling worden gemaakt met verse politiekennisparels. Het primaire doel is het bieden van inzicht en overzicht van bewezen effectieve maatregelen en interventies. Dit inzicht moet bijdragen aan politiebeleid en politiepraktijk dat werkzaam is. Deels wordt getracht om de (traditionele) kloof tussen beleid, wetenschap en praktijk te overbruggen. Ten slotte is het doel om de schijnbaar onoverzichtelijke berg aan wetenschappelijke politiestudies meer overzichtelijk maken. Hopelijk draagt dit initiatief bij aan een meer effectieve politiezorg en daarmee uiteindelijk aan een maatschappelijk effect waarmee zowel criminaliteit in de brede zin van het woord, slachtofferschap en daderschap worden gereduceerd en voorkomen: kennis om de maatschappij nog veiliger te maken.
Afsluitend
Het blijkt dat een aantal kenmerken een effectieve politiezorg bepaalt. Het gaat dan om een gerichte aanpak van (potentiële) daders, slachtoffers en plekken en pleegtijden. Verder is er sprake van een gericht beleid waarbij rekening wordt gehouden met de wensen en verwachtingen van inwoners en bedrijven. Ten slotte is een gedegen criminaliteitsanalyse een must. Het gaat daarbij om het bepalen van de aard en omvang van criminaliteit, een analyse van de oorzaken, mogelijke maatregelen en een analyse van de werkzaamheid hiervan.
Evidence Based Policing (EBP) is een werkwijze om politiewerk te verbeteren door besluitvorming te baseren op de best beschikbare kennis (‘evidence’) in plaats van beslissingen te nemen op basis van aannames, gewoontes of subjectieve indrukken. Graag verwijs ik de ´kennisparelontvangers´ op het bestaan van de Nederlandse tak van de Society of Evidence-based Policing: https://sebp.nl/ Het primaire doel van evidence-based policing is het verbeteren van de effectiviteit en efficiëntie van de politiepraktijk door strategieën toe te passen waarvan is aangetoond dat ze effectief zijn bijvoorbeeld in het terugdringen van criminaliteit, het verbeteren van de openbare veiligheid en het opbouwen van vertrouwen bij de gemeenschap. Door gebruik te maken van wetenschappelijke inzichten en door interventies systematisch te evalueren wordt inzicht verkregen in wat werkt en wat niet. EBP richt zich op het politiewerk in de breedste zin van het woord. Dus niet alleen op onderwerpen zoals criminaliteitsbestrijding, preventie en hulpverlening, maar ook op leiderschap, human resources en management.
Ten slotte, de Nederlandse tak organiseert op donderdag 26 september a.s. de conferentie Evidence based policing in de praktijk. De gratis inschrijving voor die conferentie is nog geopend, er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar: https://sebp.nl/schrijf-je-nu-in-voor-het-ebp-congres-26-september-2024/ Naar mijn mening zeer de moeite waard om aan deel te nemen. Ik ben in ieder geval aanwezig.