Search
Probleemgericht werken aan High Impact Crime
[785] 31 oktober 2024: Jewish People’s Experiences and Perceptions: EU survey of Jewish People

Inleiding

Goede morgen allemaal op deze alweer laatste dag van oktober, donderdag de 31e. Ik begin met een toepasselijk liedje bij de ´kennisparel´ van vandaag: https://www.youtube.com/watch?v=-TAlS7J9Ofk Er blijft sprake van antisemitisme in de EU, zowel online als offline. Velen zien zich gedwongen hun Joodse identiteit te verbergen vanwege zorgen over hun veiligheid en frequente ervaringen met pesterijen en intimidatie. Dit zijn alarmerende inzichten uit de meest recente onderzoek van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA). De EU en een aantal lidstaten hebben maatregelen en actieplannen ingevoerd om antisemitisme aan te pakken. De EU-landen moeten deze inspanningen intensiveren om ervoor te zorgen dat Joden een waardig leven kunnen leiden, vrij van haat en angst. Dit is juist nu van belang gezien de impact van het aanhoudende conflict in het Midden-Oosten op de Joodse gemeenschappen in Europa.

In heel Europa merkten Joden een toename van antisemitisme, al vóór de aanslagen van Hamas en de oorlog in Gaza. Nederland scoort slechter dan gemiddeld. Dit blijkt uit groot vijfjaarlijks onderzoek van FRA, Agency For Fundamental Rights van de Europese Unie.  Het onderzoek werd gehouden onder burgers in België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Spanje, Tsjechië en Zweden, waar naar schatting ongeveer 96 % van de Joodse bevolking van de EU leeft. Meer dan 8 000 Joden van 16 jaar en ouder hebben tussen januari en juni 2023 deelgenomen aan de online-onderzoek. Dit is de derde onderzoek in zijn soort, na die van 2013 en 2018. Ik heb alleen het persbericht behorende bij het hoofdrapport bijgesloten. De omvang in MB´s van het hoofdrapport is te omvangrijk om het als PDF bij te sluiten. Dat hoofdrapport is te downloaden vanaf de link die hieronder staat.

Eerder verstuurde ik deze ´kennisparels´ over het fenomeen van antisemitisme: nummers 585;334. Gratis te downloaden vanaf: https://prohic.nl/de-parels-van-jaap-de-waard/ De geïnteresseerde lezers verwijs ik nog naar deze recent verschenen publicaties over aspecten van antisemitisme: https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2220 en https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document/EPRS_BRI(2024)757610 en https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document/EPRS_BRI(2024)762297 en https://home-affairs.ec.europa.eu/whats-new/publications/approaches-addressing-antisemitism-european-pcve-march-2023_en en https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document/EPRS_ATA(2024)762413

Bron

European Union Agency for Fundamental Rights (July 2024). Jewish People’s Experiences and Perceptions of Antisemitism: EU survey of Jewish People. Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2024, 109 pp. https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra_uploads/fra-2024-experiences-perceptions-antisemitism-survey_en.pdf

Samenvatting

Het derde onderzoek van FRA over discriminatie van en haatmisdrijven tegen Joden in de EU biedt inzicht in hun ervaringen met en percepties van antisemitisme en toont de problemen waarmee zij worden geconfronteerd als zij openlijk Joods willen zijn. De onderzoek dateert van vóór de aanslagen van Hamas van 7 oktober 2023 en de militaire reactie van Israël in Gaza. Maar het enquêteverslag bevat ook informatie over antisemitisme die recentelijk is verzameld bij 12 organisaties van Joodse gemeenschappen. Joodse mensen hebben sinds oktober 2023 met meer antisemitische incidenten te maken gekregen. Sommige organisaties melden zelfs een stijging van meer dan 400 % melden.

Uit de onderzoek komt het volgende beeld naar voren:

• Toenemend antisemitisme: 80 % van de respondenten geeft aan dat het antisemitisme in hun land in de vijf jaar vóór de onderzoek is toegenomen.

• Wijdverbreid antisemitisme online: 90 % van de respondenten kreeg online in het jaar voorafgaand aan het onderzoek te maken met antisemitisme.

• Antisemitisme in de openbare ruimte: in het jaar voor de onderzoek had 56 % van de respondenten offline te maken met antisemitisme van mensen die ze kennen en 51% met antisemitisme in de media.

• Pesten en intimidatie: 37 % van de respondenten zegt in het jaar voorafgaand aan de onderzoek te zijn lastiggevallen vanwege hun Joods-zijn. De meeste van hen hebben meermaals met pesterijen en intimidatie te maken gehad. Antisemitische pesterijen, intimidatie en geweld vinden meestal plaats op straat, in parken en winkels.

• Zorgen over veiligheid: De meeste respondenten blijven zich zorgen maken over hun eigen veiligheid (53 %) en die van hun gezin (60 %). In de loop der jaren is uit onderzoek van het FRA gebleken dat het antisemitisme tijdens spanningen in het 2 Midden-Oosten toeneemt. In dit onderzoek heeft 75 % van de respondenten het gevoel dat mensen hen vanwege hun Joods-zijn verantwoordelijk houden voor het handelen van de Israëlische regering.

• Verborgen identiteit: 76 % van de respondenten geeft aan ten minste af en toe de eigen Joodse identiteit te verbergen en 34 % vermijdt Joodse evenementen of locaties omdat zij zich niet veilig voelen. Als reactie op online antisemitisme vermijdt 24 % van de geënquêteerden het plaatsen van inhoud waardoor zij als Joods kunnen worden geïdentificeerd, en 23 % zegt de deelname aan onlinediscussies te hebben beperkt, terwijl 16 % minder gebruik heeft gemaakt van bepaalde platforms, websites of diensten.

De EU en de lidstaten hebben maatregelen tegen antisemitisme genomen, die tot enige vooruitgang hebben geleid. Het gaat onder meer om de allereerste EU-strategie ter bestrijding van antisemitisme en actieplannen in sommige EU-landen. In het verslag worden concrete manieren voorgesteld om op die vooruitgang voort te bouwen:

• Monitoring en toereikende financiering van strategieën en actieplannen ter bestrijding van antisemitisme: Daartoe behoort ook het vaststellen van plannen ter bestrijding van antisemitisme in de EU-landen die nog niet over dergelijke plannen beschikken, en het ontwikkelen van indicatoren om de voortgang te monitoren.

• Waarborgen van de veiligheid van Joodse gemeenschappen: Landen moeten meer investeren in de bescherming van Joodse mensen, in nauwe samenwerking met de betrokken gemeenschappen.

• Bestrijding van antisemitisme online: Onlineplatforms moeten antisemitische online content aanpakken en verwijderen in overeenstemming met de EU-wet inzake digitale diensten. Ook moeten zij meer medewerking verlenen bij het onderzoeken en vervolgen van illegale antisemitische online content.

• Aanmoedigen van aangiften en verbeteren van de registratie van antisemitisme: De nationale autoriteiten dienen meer inspanningen te leveren om Joden bewuster te maken van hun rechten, hen aan te moedigen aangifte te doen van antisemitische incidenten en de registratie van dergelijke incidenten te verbeteren. Hiertoe dient ruimer gebruik te worden gemaakt van meldingen door derden en anonieme meldingen.

Afsluitend

Op 1 april 2021 is de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) ingesteld: https://www.ncab.nl/ De NCAB adviseert de Minister van Justitie en Veiligheid gevraagd en ongevraagd over onder meer het bestrijden van antisemitisme en knelpunten in de ketens bij afhandeling van antisemitismezaken. Ook heeft de NCAB een signaleringsfunctie voor de Joodse gemeenschap en spreekt hij met interne en externe partijen in zowel binnen- als buitenland. Het werkplan van de NCAB 2022 -2025 is vanaf hier te downloaden: https://open.overheid.nl/documenten/ronl-8d16f616c89c12ed45999cc9028e279deff615ec/pdf

prohic_linksonder