Probleemgericht werken aan High Impact Crime
[4] 22 maart 2020: De wet van criminaliteitsconcentratie

Probeer er de moed in te houden. Vandaag weer een pareltje. Hopelijk voedsel voor gedachtenvorming en kennis als brandstof voor (meer) rationeel criminaliteitsbeleid. Dit keer over de zogenaamde wet van criminaliteitsconcentratie. Die wet houdt het volgende in. In Nederland is sprake van een scheve verdeling van de ‘’criminaliteitslasten’’. Dat is zowel geografisch, aan daderkant en aan slachtofferkant het geval. Zo vindt bijna 45% van het geweld plaats bij slechts 10% van de slachtoffers met een publieke taak. Ook binnen het bedrijfsleven treffen we deze concentratie van slachtofferschap aan. Zo neemt drie procent van het totaal aantal vestigingen binnen de detailhandel meer dan 50% van het geschatte totale slachtofferschap voor haar rekening. Aan daderkant blijkt vijf procent van de bekende daders verantwoordelijk te zijn voor 40 procent van bepaalde delicten. Ook geografisch is de criminaliteit niet evenredig verdeeld, er is sprake van zogenaamde ‘’hot places’’. Dit zijn buurten, locaties en bedrijventerreinen waar (georganiseerde) criminaliteit zich bovengemiddeld voordoet. Er is sprake van geconcentreerde ‘’criminele brandhaarden’’.

Kortom: met een selectief en gericht criminaliteitsbeleid kan er veel meer preventief en repressief effectief worden opgetreden tegen allerlei vormen van criminaliteit. Bijgesloten een mooi overzichtsartikel van David Weisburd (2015). ´THE LAW OF CRIME CONCENTRATION AND THE CRIMINOLOGY OF PLACE´ Criminology, vol. 53, no. 2, pp. 133-157. Tevens een korte notitie over het fenomeen.

Tot de volgende ´parel´, en blijf allemaal gezond en optimistisch.

prohic_linksonder