Inleiding en context

Goede morgen beste ´kennisparelontvangers´, het is vandaag maandag 2 oktober 2023. Een verse maand staat voor de boeg, maak er allemaal wat moois van. Het wordt vandaag in ieder geval een warme nazomerdag. En natuurlijk begin ik ook deze ´kennisparel´ met een toepasselijk liedje: https://www.youtube.com/watch?v=DBhfYWOWR_k Vandaag als ´kennisparel´ de moeder aller meta-analyses met betrekking tot de effectiviteit van verschillende psychosociale interventies bij het terugdringen van alle vormen van geweld tegen personen.

Om de maatschappelijke en individuele schade van geweld aan te pakken zijn er veel geweldpreventie-interventies ontwikkeld, getest en geïmplementeerd onder de algemene bevolking. Er bestaat inmiddels een grote hoeveelheid beschikbare systematische reviews en meta-analyses die zich in de regel op één type interventie of resultaat focussen. Bijgesloten ´kennisparel´ biedt een alomvattend overzicht van het huidige bewijsmateriaal met betrekking tot de effectiviteit van verschillende psychosociale interventies bij het terugdringen van alle vormen van geweld.

De auteurs presenteren een overkoepelend overzicht van eerdere meta-analyses uitgevoerd met behulp van standaardbenaderingen en bevindingen over de effectiviteit omgezet in zogenaamde odds ratio’s. Een odds ratio geeft de verhouding weer tussen de kans op een gebeurtenis in één groep tegenover de kans in een andere groep. Het geeft de sterkte weer van een associatie tussen twee binaire variabelen. Die ratio kan bijvoorbeeld aangeven hoeveel keer waarschijnlijker een ziekte is bij mensen die blootgesteld zijn aan een  bepaalde factor dan bij mensen die daaraan niet blootgesteld zijn. De auteurs maken gebruik van zestien bestaande meta-analyses om een uitspraak te doen welke interventies het meest succesvol / effectief zijn om geweld te voorkomen. Een mooi systematisch overzicht dus: een echt ´pareltje´.

Bron

Fazel, Seena, Matthias Burghart, Achim Wolf, Daniel Whiting & Rongqin Yu (September 2023). Effectiveness of Violence Prevention Interventions: Umbrella Review of Research in the General Population. Trauma, Violence, and Abuse, 1 September, pp. 1-10.https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/15248380231195880

Samenvatting

To address the societal harms of violence, many violence prevention interventions have been developed, tested, and implemented in the general population. These have been reported in systematic reviews and meta-analyses, which have typically focused on one type of intervention or outcome. We aimed to provide a comprehensive overview of the current evidence regarding the effectiveness of different psychosocial interventions in reducing all forms of violence toward others. We have conducted an umbrella review of previous meta-analyses using standard approaches and converted findings on effectiveness into odds ratios.

We tested for the underlying quality of the meta-analytic evidence by examining heterogeneity, excess statistical significance, prediction intervals, and small study effects. We identified 16 meta-analyses, including nine investigating psychosocial interventions, and five legislative and policy changes. Most meta-analyses reported positive effects of tested interventions. The strongest effects were found for sports-based initiatives, and the weakest for general population programs aimed at early childhood, youth development, and reducing sexual assault perpetration by men. Legislative changes had varying effectiveness. We conclude that simple, scalable, and cost-efficient programs, such as sport-based initiatives, have the clearest empirical support as population-based approaches to violence prevention.

Afsluitend

Het blijkt dat na decennia verzamelde kennis over geweldspreventie onder jongeren en volwassenen een nogal versnipperd beeld laat zien. Duidelijk is dat sommige interventies werken, en combinaties van andere interventies geen effect laten zien. Er zijn geen pasklare recepten om geweld te voorkomen. Uit de beschikbare kennis blijkt dat er een aantal kenmerken is aan te wijzen dat bepalend is voor de mate van effectiviteit (lees: recidivereductie) van interventies. Naarmate de interventie zich verder verwijderd van het concrete gedrag en de condities waaronder dat gedrag optreedt, neemt het effect af.

Uiteraard is delinquent gedrag persoonsgebonden. Maar het gedrag wordt vaak versterkt door de sociale context, die vaak criminogeen van aard is. Wanneer die sociale context geen aandacht krijgt treedt er een verarming op van de te bereiken effecten.  De werkzaamheid van interventies wordt voor een fors deel bepaald door de wijze waarop deze in  de (grillige) praktijk vorm krijgt. Het gaat dan om de duur van de interventie, de kwaliteit en  gedrevenheid van de behandelaar en de effectieve implementatie. Ten slotte, effectieve  (strafrechtelijke) interventies kosten geld. Alleen kwalitatieve en intensieve benaderingen brengen  wat op. Daarbij moet ook sprake zijn van een grote persoonlijke inzet bij de uitvoering van de interventie. Kortom: het loont de moeite om kennis te nemen van de bestaande kennis, in dit geval over effectieve interventies om geweld te voorkomen. Bijgesloten onderzoeksynthese is één van de beschikbare pareltjes om eens goed te bekijken.