Search
Probleemgericht werken aan High Impact Crime
[633] 30 november 2023: Expanding Our Understanding of Traffickers and Their Operations: A Review of the Literature and Path Forward

Inleiding en context

Goede morgen beste lezers van de inmiddels lange ketting ´kennisparels´. Het is vandaag donderdag 30 november 2023. Ik heb vandaag vrij genomen om Sinterklaascadeaus te kopen en daarbij behorende gedichten te maken. Altijd weer een jaarlijkse uitdaging. Maar goed, toch nog maar even een ´kennisparel´ versturen. Ik begin met een passend liedje bij die parel: https://www.youtube.com/watch?v=cTUXF3CVLto Vandaag een systematisch overzicht naar de beschikbare kennis van de daders van mensenhandel. Wat zijn de motivaties? Wat zijn de percepties van pakkans? Hoe zien de verschillende netwerk- en organisatiestructuren eruit? Wat kunnen we uit interviews met daders leren?

Het beschikbare onderzoek naar mensenhandel richt zich vooral op de slachtoffers daarvan en in veel minder mate naar de daders daarvan en hun kenmerken en achtergronden. Zie deze eerder verzonden ´kennisparels´ naar slachtofferschap van mensenhandel: 621;532;425;325;219;181;167;155 en 41, allemaal gratis te downloaden vanaf: https://prohic.nl/de-parels-van-jaap-de-waard/ Het is echter van groot belang om meer kennis te hebben vanuit het daderperspectief. Zo zijn er bijvoorbeeld aanwijzingen dat slachtofferschap en daderschap van mensenhandel een aantal van dezelfde grondoorzaken hebben. Waarom is het van belang om meer te begrijpen vanuit dat daderperspectief? Inzichten in bestaande netwerkstructuren, modi operandi en de motivaties en percepties van daders zijn van belang om gerichte preventie- en interventie-inspanningen toe te passen. Wat is er bekend over het daderperspectief bij mensenhandel? Bijgesloten ´kennisparel´ geeft daarover inzicht en overzicht.

Bron

Barrick, Kelle, Thomas C. Sharkey, Kayse Lee Maass, Yongjia Song & Lauren Martin (November 2023). Expanding Our Understanding of Traffickers and Their Operations: A Review of the Literature and Path Forward. Trauma, Violence, & Abuse, 23 November, pp. 1-15. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/15248380231210937

Samenvatting

Human trafficking is a serious crime and violation of human rights that results in numerous harms. Although the phenomenon is not new, scholarship on the issue has grown substantially since the first legal framework was passed in 2000. However, the existing literature has been criticized for its skewed focus on victims, among other things. The dearth of information on traffickers and their operations limits our ability to reduce or prevent perpetration.

The current study presents a comprehensive and critical review of the existing literature focused on traffickers to synthesize what is already known and highlight the key gaps. Twenty-nine articles met the inclusion criteria of (1) focusing on traffickers and their operations and (2) relying on data either directly from traffickers or sources that contained detailed information about criminal cases against traffickers. We used an iterative process to identify relevant studies, which included collecting articles of which we were already familiar or were identified in existing reviews, searching their reference lists, and conducting cited-by searches until saturation was reached.

Topics found in the extant literature included: characteristics of traffickers, relationships between traffickers and victims, organizational characteristics and networks, operations, connections with other crimes, motivations, perceptions of behaviour, and risks associated with trafficking. It concludes with recommendations for future research and a discussion of how bridging gaps in the literature could support more rigorous mathematical modelling that is needed to identify and assess promising perpetration prevention and intervention strategies.

This comprehensive review of research on traffickers has assessed what is currently known about individuals who engage in human trafficking. Studies have begun to explore the individuals and organizations that traffic people, primarily for commercial sex. There is evidence that trafficking victimization and perpetration may share some of the same root causes, various network and organizational structures may be used to facilitate trafficking, and although law enforcement is viewed as a risk, it is not a strong deterrent. Although existing literature provides a foundation for understanding traffickers, the paucity of information on risks and

vulnerabilities for people to become traffickers, network structures and operational tactics, and the motivations and perceptions of perpetrators are a hindrance to upstream prevention and intervention efforts.

Afsluitend

Slachtofferschap en daderschap van mensenhandel hebben dus een aantal van dezelfde grondoorzaken. Dat wijst erop dat preventieve interventies die zich op deze oorzaken richten tegelijkertijd de kwetsbaarheid voor zowel slachtofferschap als daderschap kunnen verminderen. Bijgesloten ´kennisparel´ geeft deels een antwoord op de samenhang. Er is echter meer kennis nodig om de overlap in deze kwetsbaarheden beter te begrijpen.

Hoewel geld een primaire motivatie kan zijn voor het plegen van mensenhandel, is het niet de enige. De ontwikkeling van effectieve strategieën voor dadergerichte preventie vereist een genuanceerder inzicht in de mechanismen die de betrokkenheid bij mensenhandel met zich meebrengen. Tot nu toe is de kennis over mensenhandelaars vooral gericht op individuen die zich bezighouden met sekshandel. Het is echter van belang om ook meer inzicht te krijgen in andere vormen van mensenhandel, zoals bij arbeidsuitbuiting. Het kan namelijk zo zijn dat vanuit het perspectief van daders de toegepaste preventieve interventies gericht op sekshandel mogelijk niet effectief zijn bij arbeidsuitbuiting.

Daders reageren op interventies en passen zich aan, er is sprake van een crimineel adaptievermogen. Naast een beschrijving van criminaliteitsfenomenen is het voor een effectieve aanpak noodzakelijk om inzicht te verkrijgen hoe daders zich aanpassen en reageren op preventieve en repressieve maatregelen. De criminaliteitsmarkt is niet statisch te noemen. Een mogelijke reden voor de beperkte effectiviteit van de huidige aanpak van mensenhandel kan zijn dat de verschillende preventieve en repressieve maatregelen niet of nauwelijks aansluiten bij de denk- en leefwereld van (potentiële) daders. Zo zijn begrippen als afschrikking, bestraffing, beloning, schuld, schaamte, en gedragsverandering vooral gebaseerd op de waarden en normen van mensen die de wet “respecteren” (inclusief de beleidssilo’s waar die wet- en regelgeving wordt geschreven). Het is echter een gegeven dat deze waarden niet als zodanig worden aangehangen door daders zelf.

Het lijkt daarom logisch dat sociale controle maatregelen, criminaliteitspreventieprojecten, dadergerichte preventie en repressief beleid moet passen in de leefwereld en cultuur van de (potentiële) daders of doelgroep. Een benaderingswijze vanuit de denk- en leefwereld van de dader zelf zou een vertrekpunt kunnen vormen om tot alternatieven in de criminaliteitspreventie te komen. Het verklaren van de oorzaken van criminaliteit is dan van minder belang dan de studie van criminaliteitsvormen zelf. Het is dan ook van meer belang om in kaart te brengen hoe criminaliteit wordt gepleegd, dan de vraag waarom deze wordt gepleegd. Een benadering die mede gebaseerd is op het “daderperspectief” biedt dan mogelijk nieuwe perspectieven. En dat geldt ook bij de aanpak van mensenhandel.

prohic_linksonder