Inleiding en context
Allemaal een fijne dag toegewenst op deze donderdag 21 juli 2022. Om het allemaal een beetje in zomerse sferen te houden een vrolijke zomersong om mee te beginnen: https://www.youtube.com/watch?v=bn5TNqjuHiU Prachtig, Janis Joplin is trouwens in 1970 op 27 jarige leeftijd gestorven aan een overdosis heroïne. OK, nu naar de ´kennisparel´ van vandaag. ´Koning alcohol´ veroorzaakt nog steeds een fors percentage van de (gewelds)criminaliteit, aangehouden verdachten en ´klanten´ binnen het justitiële systeem. Kortom, alcoholmisbruik is een fors probleem voor de drinkers zelf en ook voor degenen die werkzaam zijn op het beleidsterrein van criminaliteit en rechtshandhaving. Het is ook een kostbaar probleem voor de maatschappij en voor justitie in het bijzonder.
Naar schatting is 3,8% van alle wereldwijde sterfgevallen en 4-6% van de wereldwijd verloren actieve en productieve levensjaren toe te schrijven aan alcoholmisbruik. Hoewel de relatie complex is, is er een verband tussen alcoholgebruik en crimineel (agressief) gedrag. Hierbij is sprake van een wisselwerking tussen de hoeveelheid geconsumeerde alcohol, het patroon van drinken en individuele en contextuele factoren. Onderzoek heeft aangetoond dat riskant drinken ruim twee keer zo hoog is onder mensen die met het strafrechtelijk systeem in aanraking komen in vergelijking met de algemene bevolking. De afhankelijkheid van alcohol onder justitiabelen ligt zelfs tien keer hoger dan onder de algemene bevolking. Er is dus sprake van een flink probleem voor justitie in de brede zin van het woord.
Alcohol korte interventies, ´Alcohol Brief Interventions´ zijn secundair preventie-activiteiten gericht op die personen die een drinkpatroon vertonen dat schadelijk is voor gezondheid en/of welzijn. Die korte interventies blijken vaak effectief te zijn wanneer toegepast in de eerstelijnsgezondheidszorg. De interventies bestaan grotendeels uit twee verschillende benaderingen: eenvoudig gestructureerd advies dat na screening zorgt voor bewustwording door gepersonaliseerde feedback en advies over te nemen stappen om het drinkgedrag en de nadelige gevolgen ervan te verminderen. Bijgesloten ´kennisparel´ biedt een overzicht van deze interventies gericht op het terugdringen van alcoholgebruik en daarmee het verminderen van verdachten die door alcoholmisbruik in contact komen met het justitiële systeem. Op naar de ´kennisparel´ van vandaag.
Bron
Newbury-Birch, Dorothy, Jennifer Ferguson, Natalie Connor, Andrew Divers & Gillian Waller (July 2022). A Rapid Systematic Review of Worldwide Alcohol Use Disorders and Brief Alcohol Interventions in the Criminal Justice System. Frontiers in Psychiatry, vol. 13, July, pp. 1-12. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2022.900186/full
Samenvatting
Although the relationship is complex, there is an association between alcohol use and offending behavior with an interplay between the amount drank, the pattern of drinking and individual and contextual factors. Alcohol brief interventions have been shown to be effective in primary healthcare, however there is currently a lack of compelling evidence in the criminal justice system. We carried out a rapid systematic review of the literature, which updated our review conducted in 2016. Following systematic searches, we included 36 papers on prevalence and 13 papers on effectiveness. Between 26 and 88% of individuals in the policy custody setting scored positive for an alcohol use disorder. In the magistrates court this was 95%; 31–86% in the probation setting and between 19 and 86% in the prison system. In relation to probable dependence, between 21 and 38% of individuals were shown to have probable alcohol dependence in the police custody suite setting; 39 per cent in the magistrate court system; 17–36% in the probation setting and between 18 and 48% in the prison system. This compares to 6% in the general population. We included 13 studies of effectiveness with differing outcome measures and outcomes. We conclude more studies are needed in the field to develop the current evidence base.
As research moves forward, it could be argued that the stages in the Criminal Justice System described above are analogous to the health care system. Police stations are busy and chaotic, much like accident and emergency departments. Probation is similar to primary care, appointments made and an emphasis on dealing with the underlying issues, whereas prison is similar to hospital wards in as much as often the person is there for a period of time. This information and analogy can help us identify key strengths and weaknesses that can be learned in these settings.
Afsluitend
Het blijkt opnieuw dat het misbruik van alcohol een groot probleem is onder ´de klanten´ van het justitiële systeem, dat geldt ook in Nederland. Bijgesloten ´kennisparel´ laat zien dat het mogelijk is om met betrekkelijk eenvoudige en korte interventies een hoop ellende te voorkomen. Opnieuw kennis om van te leren, ook binnen de Nederlandse context. Opvallend is dat in de media en in het beleid de aandacht vooral uitgaat naar het misbruik van drugs en allerlei psychotrope stoffen. Het lijkt wel dat een nog groter probleem, alcoholmisbruik, over het hoofd wordt gezien. Misschien toch weer eens kritisch kijken welke verslavingsvorm de meeste maatschappelijke en individuele schade toebrengt. Dat is altijd mooi onderzoek om weer eens opnieuw op te starten.