Search
Probleemgericht werken aan High Impact Crime

Inleiding en context

Goede morgen beste ´kennisparelontvangers´ het is vandaag woensdag 30 november 2022. Ik vier achter mijn toetsenbord een klein feestje: ik stuur jullie vandaag namelijk, sinds ik daar op 17 maart 2020 een voorzichtige start mee maakte, de 500e kennisparel. Een ´kennisjubileumparel´ dus en naar nu blijkt een geslaagd experiment. Ten minste, afgaande op de vele positieve reacties die ik wekelijks van de ontvangers krijg. Waarvoor dank. Blijkbaar voldoet deze manier van kennisverspreiding (inmiddels aan 1.600 ontvangers) aan een behoefte bij vele partijen en veiligheidspartners die zich met de aanpak van criminaliteit en rechtshandhaving bezig houden. (Wetenschappelijke) kennis voor beleid en praktijk is in feite een belangrijke productiefactor voor een effectief en financieel gezond beleid. En meer belangrijk, om daarmee slachtofferschap onder de bevolking en het bedrijfsleven te voorkomen.

Maar echt tevreden ben ik niet. Op basis van deze eerder verzonden ´kennisparel´ blijkt dat het met het op evidentie gebaseerd beleid en praktijk nog niet echt goed gaat: https://prohic.nl/2022/05/16/395-16-mei-2022-naar-meer-evidence-based-beleid-binnen-jenv/ De uitkomst is pijnlijk voor het ministerie van Justitie & Veiligheid, dat doen we gewoonweg niet. Blijkbaar wordt dat ´evidence-based´ werken vooral met de mond beleden maar in de praktijk komt er niets of weinig van terecht.

Het is allemaal nog erger, de onderzoekers concluderen: ´regelmatig staat de politieke dynamiek het gebruik van wetenschappelijke inzichten in de weg. Politieke waardeoordelen staan in sommige gevallen haaks op wetenschappelijke inzichten, waarbij vaak voorkeur wordt gegeven aan het eerste´. Politieke dynamiek verhindert dus het gebruik van kennis in de beleidsvoorbereidingTja dan is er niet zozeer sprake van beleidsafdelingen binnen het ministerie van J&V maar meer van een politiek secretariaat, de dood in de pot wat mij betreft.

Toch blijf ik doorgaan met het ´kennisparelvissen´ en de verspreiding daarvan via de email. Waarom? Ik weet uit ervaring dat het wel degelijk kan lukken om op het ministerie van Justitie & Veiligheid op evidentie gebaseerd beleid te voeren, zie daarvoor deze eerder verzonden ´kennisparel´: https://prohic.nl/2020/08/24/24-augustus-2020-jan-j-m-van-dijk-een-kennismens-bij-uitstek/ Ik heb in veel van mijn eerder verzonden ´kennisparels´ vaak ´gezeurd´ over het ontbreken van het collectieve geheugen binnen het ministerie van Justitie & Veiligheid, het gebrek bij beleidsmakers van het gebruik van bestaande kennis en het spanningsveld tussen ´policy based evidence en evidence based policy´.

Ik wil met deze 500e ´kennisparel´ echter een positieve wending geven. Ik ben al jaren positief cynisch voor wat betreft het gebruik van bestaande kennis in de beleidsvoorbereiding. Daarom ontvangen jullie wat ´monnikenwerk´ van mijn eigen hand. Het is in feite de ´moeder aller systematische overzichten van beschikbare kennis op het terrein van criminaliteit en rechtshandhaving´. Bijgesloten treffen jullie een overzicht aan van 25 jaar verschenen systematische overzichten rond (situationele) criminaliteitspreventie, politiezorg en persoonsgerichte (strafrechtelijke) interventies. Om precies te zijn gaat het in totaal om 722 van die systematische overzichten (situationele criminaliteitspreventie: 166; Politiezorg: 146; en persoonsgerichte (strafrechtelijke interventies: 410). Op naar deze 500e  ´kennisparel´ dan maar. O ja, ik stop een maand met het versturen van de pareltjes en zal begin januari 2023 de draad weer oppakken. Voor de liefhebber voeg ik ook de bijbehorende PowerPoint bij.

Bron

Waard, Jaap de (december 2022). Wat Werkt?: Een systematisch overzicht van 25 jaar verschenen meta evaluaties / synthesestudies binnen de kennisdomeinen situationele criminaliteitspreventie, politiezorg en strafrechtelijke interventies, 1997 – 2022. Den Haag: Ministerie van Justitie & Veiligheid, 64 pp. https://www.researchgate.net/publication/326177342_Wat_Werkt_Een_systematisch_overzicht_van_25_jaar_verschenen_meta_evaluaties_synthesestudies_binnen_de_kennisdomeinen_situationele_criminaliteitspreventie_politiezorg_en_strafrechtelijke_interventies_1

Bijbehorende PowerPoint: https://www.researchgate.net/publication/322930495_Wat_werkt_en_wat_niet_-_volgens_475_meta-evaluaties_over_situationele_criminaliteitspreventie_persoonsgerichte_strafrechtelijke_interventies_en_politiezorg

Samenvatting

In deze kennisparel wordt een samenvattend overzicht gepresenteerd van kennis over werkzame preventieve en repressieve interventies en maatregelen. Het doel is om een systematisch overzicht te bieden van de afgelopen 25 jaar verschenen meta evaluaties en synthesestudies van bewezen (in)effectieve maatregelen en interventies. Hiermee kan een beleid gevoerd worden dat is gebaseerd op betrouwbare feiten, gedegen analyses en aansprekende concepten en inzichten uit de wetenschap en praktijk. In de verkenning wordt een beschrijving gegeven van een aantal factoren en kenmerken die de werkzaamheid en effectiviteit van die interventies en maatregelen bepalen.

Er wordt gebruik gemaakt van een systematische indeling waarbij de wetenschappelijke kennis in drie domeinen is onderverdeeld: Situationele criminaliteitspreventie (166 metastudies); Politiezorg (146 metastudies); en persoonsgerichte (strafrechtelijke interventies) (410 metastudies). Binnen deze drie kennisdomeinen wordt een 722-tal verschenen meta evaluaties chronologisch opgesomd. Deze studies kunnen afzonderlijk opgevraagd worden door aan te klikken op de bijgevoegde dieplinks. Op deze wijze kunnen de studies ‘’vanachter het bureau’’ bekeken worden. Uiteraard is hier sprake van ‘’zware empirische kost’’ die niet door iedereen beoordeeld en begrepen kan worden. Het hoofddoel van deze inventarisatie is om aan te tonen dat de laatste jaren een accumulatie van kennis op het terrein van criminaliteit en rechtshandhaving heeft plaats gevonden. En zoals jullie inmiddels weten, veel van deze ´kennisparels´ kunnen ook gratis worden gedownload door te klikken op: https://prohic.nl/de-parels-van-jaap-de-waard/

Afsluitend

Tja dat was het voor even. Ik kom begin januari 2023 weer terug om jullie mailbox te vullen met nieuwe en verse ´kennisparels´. Want uiteindelijk moet het toch een keer lukken om daadwerkelijk op evidentie gebaseerd beleid te gaan ontwikkelen binnen ons mooie ministerie van Justitie & Veiligheid. Ten slotte trakteer ik mijzelf vanwege deze 500e ´kennisparel´ op een liedje van mijn favoriete band The Ramones: https://www.youtube.com/watch?v=kU2SRNU955c Tot over een maand!

Tot zover maar weer, blijf gezond, optimistisch en wees vooral aardig voor elkaar. Alleen zo gaan we echt solidair met elkaar om. Tot de volgende ´kennisparel´ die begin januari 2023 in jullie mailbox valt.