Inleiding en context
Goede morgen allemaal op deze mooie maandag 19 juni 2023. Het was weer een heerlijk weekeinde waarin de buitenterrassen bijzonder goed gevuld waren met vrolijke mensen. Ik begin dan ook met een vrolijk liedje om de goede stemming erin te houden: https://www.youtube.com/watch?v=fayL1WTR1Go Steve Marriott, één van mijn favoriete zangers. Marriott overleed op 20 april 1991 als gevolg van een brand, waarschijnlijk veroorzaakt door een sigaret. Maar goed nu naar de realiteit van het jaar 2023. De bijgesloten ´kennisparel´ van vandaag geeft een mooi systematisch overzicht over de rol die het Internet speelt bij het faciliteren van het gedachtegoed achter radicalisering.
Het internet heeft zich de laatste decennia ontwikkeld als een centraal punt waarin wordt bijgedragen aan radicalisering en gewelddadige extremistische activiteiten. Het faciliteert de oproep tot geweld in naam van politieke, religieuze of andere ideologieën. Daarmee dient het internet als een virtuele ontmoetingsruimte voor gelijkgestemde individuen over de hele wereld om te discussiëren en vorm te geven aan gewelddadige extremistische ideologieën, inclusief de rekrutering van mensen in groepen of gemeenschappen die deze ideologieën aanhangen.
Er is sprake van een toename van gewelddadig extremisme op het internet en het risico dat individuen online worden geradicaliseerd en gerekruteerd binnen gewelddadige extremistische groeperingen. Als gevolg hiervan is het internet een belangrijke arena geworden in de strijd tegen gewelddadig extremisme. Nationaal en internationaal is het tegengaan van gewelddadig extremisme op internet steeds meer de cruciale rol gaan spelen bij het tegengaan van radicalisering. Wat is er vanuit de wetenschap bekend over deze maatregelen? Op welke schaal worden ze toegepast en wat leveren ze op? De antwoorden op deze vragen worden in bijgesloten ´kennisparel´ beantwoord. Ter informatie, over het onderwerp ´radicalisering´ verstuurde ik de volgende ´kennisparels´: 90;95;211;225;241;242;349;354;409; en 429, allemaal gratis te downloaden vanaf: https://prohic.nl/de-parels-van-jaap-de-waard/
Bron
Wolbers, Heather, Christopher Dowling, Tomothy Cubitt & Chante Kuhn (June 2023). Understanding and preventing internet-facilitated radicalisation. Canberra: Australian Institute of Criminology, 17 pp.
Samenvatting
This paper reviews available research on how the internet facilitates radicalisation and measures to prevent it. It briefly canvasses evidence on the extent to which the internet contributes to radicalisation broadly and who is most susceptible to its influence before delving further into the mechanisms underpinning the relationship between the internet and violent extremism.
High-level approaches to combating internet-facilitated radicalisation, including content removal, account suspensions, reducing anonymity, and counter narrative and education campaigns, are mapped against these mechanisms. This illustrates how these approaches can disrupt radicalisation and assists researchers, policymakers and practitioners in identifying potential gaps in existing counterterrorism and countering violent extremism regimes. Research on the implementation and outcomes of these approaches is also summarised.
Exposure to violent extremist content online and engagement with violent extremists over the internet is associated with developing violent extremist attitudes and behaviours. Research also highlights the different mechanisms through which the internet drives radicalisation. Of course, the extent to which these mechanisms operate on someone depends on co-occurring individual vulnerabilities and real-world influences. Nevertheless, the internet’s role in radicalisation to violent extremism is currently, and will continue to be, an important area of focus for those tasked with addressing this pervasive threat, and requires a comprehensive and multifaceted approach.
Importantly, addressing online drivers of radicalisation is just one part of a comprehensive countering violent extremism and counterterrorism strategy. Given the overlap and interaction between online and real-world influences, online measures must work in tandem with broader approaches. This is consistent with current countering violent extremism strategies, which tend to include initiatives that span primary, secondary and tertiary prevention, to target the societal, community, interpersonal and individual elements of radicalisation, and to address multiple forms of violent extremism. Measures aimed at addressing online drivers of radicalisation are best situated within this broad regime to maximise their effectiveness.
Afsluitend
Uit de beschikbare kennis komt naar voren dat er sprake is van een significante relatie tussen terroristen en geradicaliseerde personen en ´gewone criminelen´ voor wat betreft gedragingen, motivatie, achtergrondkenmerken en demografische kenmerken van beide populaties. Er is sprake van een duidelijke overlap voor wat betreft beschermende en risicofactoren tussen beide groepen. Factoren in het individuele domein die samenhangen met een latere carrière zijn het vertonen van antisociaal gedrag op jonge leeftijd (bijvoorbeeld delinquentie, strafrechtelijke veroordeling), complicaties bij de geboorte, het hebben van agressie of gedragsproblemen in de kindertijd, het hebben van een positieve houding ten opzichte van crimineel gedrag en de aanwezigheid van psychopathische kenmerken en middelengebruik. Factoren in het gezinsdomein zijn het hebben van een jonge moeder, antisociaal of crimineel gedrag door de ouders, een zwakke binding met ouders, inadequate opvoedstijlen door ouders, het ervaren van mishandeling en armoede van het gezin.
In de bredere context zijn factoren zoals veel spijbelen, een lage schoolmotivatie, slechte schoolprestaties, het hebben van antisociale en/of delinquente vrienden, middelengebruik door vrienden, lid zijn van gang op jonge leeftijd en wonen in een achterstandsbuurt. Bij een deel van deze factoren gaat het om statistische factoren (bijvoorbeeld moeder op jonge leeftijd zwanger, geboortecomplicaties), maar deels gaat het ook om dynamische, veranderbare factoren (bijvoorbeeld de opvoedstijlen van ouders of problematiek op school).
Radicalisering die geweldstoepassing tot gevolg heeft is een complex sociaal psychologisch proces waardoor mensen een reeks extreme overtuigingen, attitudes en ideologieën verwerven, die het gebruik van geweld rechtvaardigen om hun doelen te bereiken en deze ideologieën te promoten. Terrorisme kan dan daar een uitvloeisel van zijn. Terrorisme is één van de belangrijkste bedreigingen waarmee de samenlevingen van de 21e eeuw worden geconfronteerd. Het tegengaan van radicalisering door geweld is daardoor één van de belangrijkste nationale en internationale beleidsprioriteiten geworden en is daarmee wereldwijd een cruciaal probleem voor de openbare veiligheid.
De bevindingen ondersteunen een beleidsfocus op internet die internet als een potentiële bron van het risico op radicalisering beschouwt. Het is daarom belangrijk voor beleidsmakers om onderzoek te ondersteunen dat de ontwikkeling van meer evidence-based beleid en praktijken kan ondersteunen dat kan dienen om factoren te identificeren die onderscheid maken tussen gewelddadige en niet-gewelddadige radicalen.