Inleiding en context

Ik wens jullie allemaal een mooie dinsdag 19 september 2023 toe. Vandaag weer mijn eerste werkdag na een prima vakantie in de buurt van Colmar en mijn favoriete streek in Italië, de Piëmont. Op de terugreis luisterde ik naar dit liedje: https://www.youtube.com/watch?v=GJLmlXnXgaY En wie wordt daar nu niet ´groovy´ van? Uiteraard sluit ik vandaag weer een mooie ´kennisparel´ bij deze mail. Het betreft een overzicht rond percepties onder de bevolking over de werkzaamheden van de politie. Vertrouwen in die politie is een belangrijk element om op een gedegen manier het werk te verrichten.

Het vertrouwen van mensen in openbare instellingen, waaronder de politie, drijft – een cruciaal onderdeel van het versterken van de democratie. De mate waarin er binnen een samenleving vertrouwen bestaat in de instituties is één van de graadmeters van het maatschappelijk welzijn en democratisch gehalte. Samenlevingen gekenmerkt door een hoog publiek vertrouwen hebben in de regel een aangenaam sociaal-cultureel klimaat en ook in economisch opzicht functioneren deze soepel. Kortom: het is zaak voor de Nederlandse overheid om het vertrouwen in de publieke instituties en daarmee in het democratisch gehalte van Nederland permanente aandacht te schenken.

Het vertrouwen en de waardering in en over de Nederlandse politie is trouwens goed te noemen: https://longreads.cbs.nl/politiewaardering-2021/ Bijna de helft (49 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder is (zeer) tevreden over het functioneren van de politie in het algemeen. Ook zegt 79 procent van de Nederlanders vertrouwen in de politie te hebben. Ook rechters (79 procent) en het leger (72 procent) genieten veel vertrouwen. Het vertrouwen in de andere onderzochte organisaties, zoals de Tweede Kamer, de pers, banken en grote bedrijven is duidelijk lager en varieert tussen grofweg 30 en 50 procent. Tussen 2012 en 2021 hebben alle indicatoren van politiewaardering zich positief ontwikkeld. Ook in internationaal perspectief doet de Nederlandse politie het goed. Kortom, de Nederlandse politie mag best een compliment gemaakt worden waar het de waardering en het vertrouwen van het grote publiek betreft. Maar nu naar de bijgesloten ´kennisparel´ van vandaag. Wat kan die Nederlandse politie daar bijvoorbeeld van leren?

Bron

Hanway, Pamela & Olivia Hambly (August 2023). Public perceptions of policing: A review of research and literature. London: Home Office, Research and Analysis, 53 pp. https://www.gov.uk/government/publications/public-perceptions-of-policing-a-review-of-research-and-literature

Samenvatting

Policing in the UK is rooted in the concept of policing by consent. This relates to methods of policing designed to maintain the approval, respect and affection of the public. Police officers are an essential part of the social fabric of the communities they serve, but without the trust and confidence of the public, the police will be seriously limited in their ability to do their job. This review aimed to understand the importance of public perceptions of policing and considered what confidence and trust mean. It also reviews factors that can influence public perceptions and interventions that may improve public perceptions of policing.

Legitimacy and procedural justice are important concepts when measuring public perceptions of policing. Procedural justice, defined as treating people with respect and dignity, making decisions in fair, transparent and accountable ways, and allowing people a voice, can impact public cooperation with the police. Legitimacy is defined as the belief that authorities, institutions and social arrangements are appropriate, proper and just. It is vital for the effective function of the police service as a social institution and is driven by public perceptions in relation to the policing organisation and the individual police officer. People will generally defer to the decisions of authorities and follow the rules created by institutions if they deem them legitimate.

The paper draws on evidence to answer the following research questions:

  1. What do we mean by confidence and trust, and why is it important?
  2. What factors influence public confidence and trust in policing?
  3. What impact does an individual’s characteristics (including protected characteristics) have on their confidence and trust in policing?
  4. How do geographic factors (for example, across different regional areas of England and Wales or police force areas) affect public confidence and trust in policing?
  5. How does the public’s aw

This literature review summarises the available research. Although not a systematic review, it outlines some of the most relevant and high-quality evidence on public perceptions of policing. The search for literature identified 162 papers relevant to the topic. We reviewed each paper for evidence to answer the research questions.

Afsluitend

De focus van het politieoptreden in Nederland is vooral gericht op de behoorlijkheid van de bejegening van het publiek waarmee de politie in de dagelijkse praktijk mee te maken krijgt. Veel inwoners hebben, bijvoorbeeld als verdachte, rechtzoekende, slachtoffer of gedetineerde te maken met justitie als publieke dienstverlener. Justitie heeft te maken met verschillende consumenten. De laatste jaren is de kwaliteit van deze dienstverlening steeds belangrijker geworden, niet alleen voor de burger maar ook voor justitie zelf.

Niet alleen de vraag óf de burger wordt geholpen, maar ook de wijze waarop en de omstandigheden waaronder zijn van belang. Worden slachtoffers voldoende geïnformeerd over hun rechtszaak, en hoe lang moeten zij wachten voordat ze worden geholpen? Krijgen gedetineerden voldoende zorg, is de tevredenheid over de inrichting goed? Voelen we ons veilig in de publieke ruimte en hebben we voldoende vertrouwen in de politie en andere instituties? Dit zijn allemaal vragen die met de kwaliteit van de justitiële dienstverlening te maken hebben en waar burgers en bedrijven belang aan hechten.

Het begrip procedurele rechtsvaardigheid is belangrijk in deze discussie. Tom Tyler (https://law.yale.edu/tom-r-tyler), is een prominente grondlegger van het concept van procedurele rechtvaardigheid. Hoe gaat de politie in het dagelijks werk op een rechtvaardige manier om met het publiek waarmee ze te maken krijgt. Procedurele rechtvaardigheid staat hier in het teken van een eerlijke en respectvolle behandeling van burgers door de politie.

Hoe kan de politie er voor zorgen dat het publiek waarmee ze in contact komt de politie vertrouwt en de wijze van optreden als rechtvaardig en eerlijk ziet? Dat is uiteraard een delicate balans tussen het oppakken van verdachten van misdrijven en het in bewaring stellen terwijl er ook voor gezorgd moet worden dat iedere inwoner het gevoel heeft dat ze eerlijk en oprecht worden behandeld. Volgens sommige politieonderzoekers is dat een onmogelijke opdracht voor de politieorganisatie. Aan de ene kant moet de politie ´de ijzeren vuist hanteren´ bij de rechtshandhaving, en aan de andere kant de ´fluwelen handschoen´ hanteren bij het beschermen van het publiek.