Inleiding en context
Goede morgen beste mensen, het is vandaag woensdag 22 november 2023. Eerst een ´gouwe ouwe´ die mooi past bij de ´kennisparel´ van vandaag: https://www.youtube.com/watch?v=YIU6RHJDDW8 Vandaag een ´verzamelkennisparel´ van eigen hand. Ik heb een compilatie gemaakt van 90 eerder verschenen jeugdcriminaliteit kennisparels. Het betreft een overzicht waarin onder andere een fors aantal sytematic reviews is opgenomen waarin een oordeel wordt gegeven omtrent de werkzaamheid of niet werkzaamheid van een forst aantal (preventieve) interventies gericht op jeugdigen en jong volwassenen. Daarnaast wordt in diverse bijdragen een schets gegeven over de omvang, ernst, achtergronden en daderkenmerken van jeugdige verdachten.
Ik heb deze compilatie gemaakt omdat er vanuit beleid en praktijk een grote vraag is naar het fenomeen van ´jeugdcriminaliteit´. Ik krijg er maandelijks tientallen vragen over en hoop met deze bijgesloten ´verzamelkennisparel´ een deel van die vragen te beantwoorden. Ik begrijp ook dat deze kennisbronnen rond jeugdcriminaliteit soms moeilijk zijn te doorgronden. Waar mogelijk probeer ik de inhoud op een begrijpelijke manier te schetsen en te duiden. Dat lukt niet altijd. Er is behoefte aan zogenaamde ´handelingsperspectieven´, wat moeten en kunnen we er nu in de grillige praktijk mee doen? Waar moet voor worden gekozen? Voor welke doelgroep is de interventie geschikt? En wat kunnen we verwachten aan effecten?
Dat zijn uiteraard terechte vragen. De ambitie is daarom ook om in de komende tijd nog een extra vertaalslag te maken van specifieke systematische overzichten waarmee gericht doelgroepen bediend kunnen worden. Kortom, evidentie en kennis over jeugdcriminaliteit voor de uitvoeringspraktijk. Vanaf volgend jaar gaan we dat verder vorm geven. Maar nu naar de ´verzamelkennisparel´ van vandaag. O ja, die komt trouwens vandaag ook aan de orde tijdens de digitale lunchlezing over jeugdcriminaliteit. Ik stuurde daar gisteren al een flyer over en doe het volledigheidshalve nog maar een keer. Bijgesloten treffen jullie ook de PowerPoint presentatie aan die ik daar vandaag ga presenteren.
Bronnen
Waard, Jaap de. (november 2023). Jeugdcriminaliteit kennisparels 2020-2023: Een overzicht van een op evidentie gebaseerde aanpak. Den Haag: Ministerie van Justitie & Veiligheid, Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving, 101 pp. https://www.researchgate.net/publication/375775160_Jeugdcriminaliteit_kennisparels_2020-2023_Een_overzicht_van_een_op_evidentie_gebaseerde_aanpak
Waard, jaap de. (november 2023). Jeugdcriminaliteit in Nederland: de stand-van-zaken in 2023 (PowerPoint presentatie). Presentatie voor de ´Society of Evidence based Policing Nederland´, online lunchlezing Jeugdcriminaliteit in Nederland. Den Haag: Ministerie van Justitie & Veiligheid, Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving, 16 pp. https://www.researchgate.net/publication/314371520_PowerPoint_presentatie_Jeugdcriminaliteit_in_Nederland_de_stand-van-zaken_in_2023
Samenvatting
De afgelopen 25 jaar is een grote hoeveelheid studies verschenen waaruit blijkt welke maatregelen en interventies effectief zijn en welke niet bij het voorkomen van en reduceren van criminaliteit, recidive en angst voor criminaliteit. In het bijzonder betreft dit zogenaamde synthesestudies of meta-evaluaties die een omvangrijke hoeveelheid onderzoeken naast elkaar zetten. Op basis van een groot aantal recent verrichte meta-evaluaties op criminologisch gebied blijkt dat er steeds vaker uitspraken kunnen worden gedaan over de (in)effectiviteit van interventies en maatregelen gericht op het tegen gaan of voorkomen van criminaliteit.
Per maart 2020 is een start gemaakt met het bijna dagelijks rondsturen van zogenaamde ‘kennisparels’ op het terrein van criminaliteit en rechtshandhaving.
Het doel is om een systematisch overzicht te bieden van verschenen meta evaluaties en synthesestudies van bewezen (in)effectieve maatregelen en interventies. Hiermee kan een beleid gevoerd worden dat is gebaseerd op betrouwbare feiten, gedegen analyses en aansprekende concepten en inzichten uit de wetenschap en praktijk. Die ´kennispareltjes´ worden inmiddels door bijna 1800 geïnteresseerde lezers per email ontvangen. Deze ontvangers zijn werkzaam op het brede terrein van Justitie, in het bijzonder binnen de zogenaamde strafrechtketen. Die keten bestaat uit achtereenvolgens de onderdelen Preventie, Opsporing, Vervolging, Berechting, Strafuitvoering, en Nazorg aan slachtoffers en reclassenten. De reacties bij de ontvangers zijn overwegend positief. Het blijkt dat ontvangers ook met (kritische) vragen komen. Kortom: het ´laten landen van kennis´ bij de juiste partijen en vaak op het juiste moment blijkt te werken: https://www.researchgate.net/publication/375462241_Het_’laten_landen’_van_kennis_op_het_terrein_van_criminaliteit_en_rechtshandhaving_Een_selectie_van_verschenen_kennisparels_tussen_februari_2020_en_augustus_2023
Vanuit de (beleid)praktijk wordt regelmatig gevraagd naar eerder verschenen ´kennisparels´. Die zijn zoals hier boven vermeld vanaf deze website te downloaden: https://prohic.nl/de-parels-van-jaap-de-waard/ Om het de ontvangers binnen beleid en praktijk wat eenvoudig te maken is bijgesloten compilatie gemaakt van zogenaamde jeugdcriminaliteit kennisparels. Het betreft een chronologische opsomming van de ´kennisparels´ die primair gaan over de verschillende aspecten van jeugdcriminaliteit (omvang, achtergrond, ernst, interventies en daderkenmerken). Het gaat om in totaal 90 jeugdcriminaliteit kennisparels die vanaf maart 2020 zijn verschenen. Voor de systematiek wordt het volgende format gehanteerd: auteurs; jaar van uitgave; titel; uitgever / tijdschrifttitel ; dieplink; samenvatting; en afsluitende opmerkingen.
Het primaire doel is het bieden van inzicht en overzicht van bewezen effectieve maatregelen en interventies. Dit inzicht moet bijdragen aan een beleid en praktijk dat werkzaam is. Deels wordt getracht om de (traditionele) kloof tussen beleid, wetenschap en praktijk te overbruggen. Ten slotte is het doel om de schijnbaar onoverzichtelijke berg aan wetenschappelijke jeugdcriminaliteit studies meer overzichtelijk maken. Hopelijk draagt dit initiatief bij aan een meer effectieve aanpak van jeugdcriminaliteit en daarmee uiteindelijk aan een maatschappelijk effect waarmee zowel criminaliteit in de brede zin van het woord, slachtofferschap en daderschap worden gereduceerd en voorkomen: kennis om de maatschappij nog veiliger te maken.
Afsluitend
Ik hoop dat bijgesloten compilatie behulpzaam zal zijn bij een op evidentie gebaseerde aanpak van jeugdcriminaliteit in Nederland. Naar mijn mening is het een mooie verzameling van beschikbare kennis rond het fenomeen geworden. Bijgesloten PowerPoint presentatie laat ook zien dat het goed gaat met de ontwikkeling van jeugdcriminaliteit in Nederland. Het is echter zaak om een stevige vinger aan de pols te houden want de zogenaamde ´paradox van succes´ dreigt ook hier van toepassing.
Succesvolle aanpakken kunnen binnen een korte periode namelijk weer verloren gaan. Wanneer maatregelen succesvol blijken bestaat vaak bij beleid en uitvoerders de reactie om zich terug te trekken. De financiële investeren worden gestopt en de aanwezige expertise op de werkvloer verdwijnt. Het gevolg hiervan is dat de problematiek die zich voor de toegepaste investering voordeed binnen een korte periode weer terugkomt. De les die hieruit geleerd moet worden is dat werkzame preventieve en repressieve aanpakken onderhoud vergen. De stekker eruit halen heeft grote negatieve gevolgen. Voorbeelden van paradox successen zijn onder meer het veiligheidsbeleid binnen het openbaar vervoer; de aanpak van commerciële overvallen; de aanpak van woninginbraak en de aanpak van slachtofferschap van werknemers met een publieke taak.
Kortom, blijf investeren in de aanpak van jeugdcriminaliteit. Want ´what goes down goes up´. En andersom natuurlijk.