Probleemgericht werken aan High Impact Crime
[227] 15 juni 2021: What works to prevent domestic burglaries?

Inleiding en context

Goede morgen goede collega´s, het is vandaag dinsdag 15 juni 2021. Op diezelfde datum stapte ik in 1984 naar het geïmproviseerde stadhuis in Veenwouden in Friesland om met mijn huidige vrouw het ja woord te zeggen. We gingen trouwen. Ik werkte toen op het WODC. Per trein kwamen ongeveer 25 ´WODC-ers´ naar het verre Friesland om daar mijn trouwdag te vieren. Onvergetelijk en het mooie is dat ik een flink aantal van die destijds jonge mensen nog regelmatig ontmoet. Inmiddels allemaal ook aardig op leeftijd…

Maar nu naar de ´kennisparel´ van vandaag. Dat is een kort en bondig overzicht over wat werkt bij de preventie van woninginbraak. Gisteren gepubliceerd tijdens een conferentie georganiseerd door het European Crime Prevention Network. Het is morgen trouwens de zogenaamde Europese Focus Day on Domestic Burglary gericht op het voorkomen van woninginbraak. Hoe voorkom je een woninginbraak?, welke maatregelen zijn effectief? En hoe staat het met de ontwikkeling van woninginbraak binnen Europa? Voor de geïnteresseerde lezer zie de beschrijving van deze dag:https://eucpn.org/focus-day Op naar de bijgesloten ´kennisparel´ van vandaag. Wat zegt de wetenschap ons over effectieve maatregelen om woninginbraak te voorkomen? Eerder maakte ik eind december 2020 zelf een PowerPoint over de situatie in Nederland: https://prohic.nl/2020/12/18/139-18-december-2020-woninginbraak-in-nederland-stand-van-zaken-in-2020/

Bron

Stevens, Dorien (June 2021). What works to prevent domestic burglaries? Brussels: European Crime Prevention Network, 19 pp. https://eucpn.org/document/what-works-to-prevent-domestic-burglaries

Samenvatting

Since 2019, the European Crime Prevention Network (EUCPN) and several European countries have organised the EU-wide Focus Day on domestic burglary. The aim of this initiative is to step up the fight against this type of crime by informing citizens how they can protect their homes. This type of crime has been decreasing for many years in most European countries, but it still accounts for the majority of Organised Property Crime offences. Besides, it not only robs people of their possessions but also of their sense of security at home and it has a significant financial impact on society.

This paper aims to support European, national and local stakeholders by providing an overview of the initiatives which may, or may not, be successful in preventing domestic burglaries. All initiatives have been grouped in three categories: namely those for which strong evidence, moderate evidence or limited evidence is available. When labelling an initiative as having ‘strong evidence’, it means that several studies have consistently shown a reduction in the number of domestic burglaries, such as the one that was found to occur following target hardening by employing a combination of window locks, internal lights, door locks and external lights. Initiatives with the ‘moderate evidence’ label are those for which a limited number of studies have shown a promising impact in terms of crime reduction, such as property marking. However, more research is needed for this to be labelled ‘strong evidence’. Others, such as intruder alarm systems, have shown contradictory results or have not been evaluated properly yet but contain some characteristics that seem promising and deserve more attention. Finally, we would like to emphasise that lessons learned during implementation and the specific context should always be taken into account when policy makers and practitioners develop their own domestic burglary prevention strategies.

Afsluitend

Ondanks de wat alarmerende berichten die gisteren verschenen in de pers: ´Meer woninginbraken na versoepelen coronamaatregelen´: https://nos.nl/artikel/2384975-meer-woninginbraken-na-versoepelen-coronamaatregelen kunnen we toch stellen dat het niveau van woninginbraak in Nederland de afgelopen jaren een spectaculaire daling laat zien. Onderstaande grafiek maakt dat duidelijk. Het is dan wel zaak om deze positieve ontwikkeling in stand te houden. Dus ondanks de daling toch alert blijven op de ontwikkeling van woninginbraak. Want wat naar beneden gaat kan ook weer omhoog schieten, zeker bij het delict woninginbraak zoals onderstaande lange termijntrend tussen 1980 en 2020 laat zien. Er zijn trouwens ook voldoende preventiemaatregelen die toegepast kunnen worden vanuit het perspectief van daders, slachtoffers en situaties.

prohic_linksonder